Brexit gör företagen nervösa

Ett brittiskt EU-utträde kan få stora konsekvenser för sörmländska exportföretag.– Vi märker redan nu en allmän försiktighet för investeringar bland britterna, säger P-O Stark, divisionschef i stålkoncernen SSAB.

Sörmland2016-06-22 05:30

Storbritannien är inte SSAB:s största exportmarknad, inte ens inom EU. Det är Tyskland. Men det brittiska öriket är en betydande marknad för stålkoncernen, som har kontor utanför Birmingham och i Skottland.

P-O Stark menar att osäkerheten kring utgången av folkomröstningen i morgon resulterar i ovisshet hos flera parter. Investeringsviljan mattas av eftersom konsekvenserna är oklara, vilket påverkar exportföretagen.

– Det är aldrig bra för affärerna när det är osäkert. Vi vill ha stabila förhållanden, säger SSAB:s divisionschef.

Stark hoppas att britterna kommer att rösta för att stanna kvar i den europeiska unionen. Han menar att EU är ett samarbets- och fredsbevarande projekt, som underlättar för företagen att göra affärer och för EU:s medborgare att resa.

Tony Einarsson är fabrikschef på Voith papers, som med sina drygt 200 anställda är det enskilt största företaget i Vingåkers kommun. Fabriken i Högsjö tillverkar pressfiltar för papper och pappersmassa och är starkt beroende av sin Europaexport. Storbritannien är en av företagets största marknader.

– Affärsmässigt tror jag inte att ett brittiskt utträde skulle medföra att vi tappar. Men det är en viktig frågeställning vad som kommer att hända i ett större perspektiv och hur finansmarknaden agerar.

Den svenska exportens känslighet för eurons värdesvängningar har länge övertygat Einarsson om att Sverige bör gå med i eurosamarbetet. Han bävar för att ett brittiskt utträde ska vrida tillbaka utvecklingen mot mer protektionism.

Det gör även Leif Birch-Jensen, vd vid SKF mekan. Katrineholms största tillverkningsföretag med cirka 500 anställda exporterar bland annat lagerhus till stora delar av världen.

– Det finns berättigade klagomål på EU. Men jag är övertygad om att EU-samarbetet har gett enormt många fler positiva effekter än vad alternativet hade gjort. Ur ett handelsperspektiv är det i dag mycket, mycket enklare. Att splittra upp EU vore att ta flera stora steg tillbaka. Det har vi inte råd med, med tanke på den stora konkurrensen från andra världsdelar.

Röstar britterna nej till fortsatt EU-medlemskap med följd att euron rasar och kronan stärks, då kommer det omedelbart att skapa kostnadsförluster på SKF mekans sista rad. Storbritannien är dock bara en smula av företagets exportkaka, påpekar Birch-Jensen som inte är särskilt orolig på kort sikt.

Många andra exportföretag i länet är mer nervösa. Enligt Magnus Lindahl, chef vid Östsvenska handelskammaren, utgör Storbritannien den fjärde viktigaste exportmarknaden för Sörmlands företag efter Tyskland, USA och Norge.

Vid ett utträde riskerar konsumtion och investeringar att skjutas på framtiden, vilket resulterar i lägre ekonomisk aktivitet, tuffare arbetsmarknad, fallande priser på fastigheter och värdepapper.

– Ett annat scenario som även det skulle vara mycket skadligt är om ett utträde blir startskottet på en mer nationalistisk och protektionistisk tid med ökande tullar och handelsmurar, säger Magnus Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!