– Det är några butiker som inte anmält kameraövervakning eller har övervakning som strider mot lagen. Det ska dessutom vara tydligt skyltat så att vi som medborgare kan välja om vi vill vara övervakade eller inte, säger Anna Comstedt, länsstyrelsen i Södermanland län.
Under 2013 har landets länsstyrelser granskat kameraövervakningen i 116 gallerior och 693 butiker. Av dessa fick 327 anmärkning. De flesta gäller otillåten kameraövervakning i eller utanför butik, eller att reglerna för skyltning inte följts.
I länsstyrelsens rapport bedöms anmärkningarna som allvarliga.
I Södermanland har fyra gallerior och 52 butiker granskats, där nio anmärkningar utdelats för brister som nu åtgärdats.
Kameraövervakning som innebär att kameror riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde kräver tillstånd från länsstyrelsen. Om det är en butik, bank, post, parkeringshus eller tunnelbanestation som ska övervakas räcker det att göra en anmälan.
– Det är ett snabbt, enkelt och relativt billigt förfarande. Därför är det anmärkningsvärt att det trots det är en stor andel av butikerna som inte anmält kameraövervakning eller har övervakning som sker i strid med lagen, anser länsstyrelsernas rapportförfattare, som understryker vikten av att även i fortsättningen hålla koll på hur butikerna följer reglerna.