Byggbranschen lockar fuskare – så håller du dem borta

Den lukrativa byggmarknaden har fler reklamationsärenden än någon annan bransch. Besiktningsmannen Martin Larsson förstår varför fuskbygge är en populär bedrägerimetod – och vet hur man känner igen fuskbyggarna.

Besiktningsmannen Martin Larsson menar att fuskarna skor sig på att folk är godtrogna när de anlitar hantverkare "De blir betrodda tills de bevisat motsatsen", säger han.

Besiktningsmannen Martin Larsson menar att fuskarna skor sig på att folk är godtrogna när de anlitar hantverkare "De blir betrodda tills de bevisat motsatsen", säger han.

Foto: Montage: Fredrik Sandberg (TT) / Pressbild

Sörmland2020-12-06 04:45

Att hitta rätt hantverkare kan ibland vara ett omständligare projekt än själva renoveringen och checklistorna konsumenter uppmanas att följa när de anlitar byggfirmor är ofta flera sidor långa. Enligt Martin Larsson, besiktningsman och vd för ÄC-Konsult AB, kan dock de viktigaste råden kokas ned till tre punkter: kolla referenser, skriv ett genomarbetat avtal och betala inte i förskott.

– Det som folk generellt är dåliga på är att ta referenser, jag tror att vi är för godtrogna. Att be att få åka och titta på något de har gjort är bättre än att bara ringa; folk vet inte alltid att jobbet är dåligt utfört trots att de är nöjda. Fönster ska till exempel drevas ordentligt och det kan vara svårt att bedöma, säger Martin Larsson.

Han har stött på fuskbyggen i många typer av renoveringsarbeten, men menar att vad som bedöms vara "enklare" entreprenad är vanligast; till exempel altanbyggen och fönsterbyten.

– Problemet är att det är väldigt lätt att påstå att man kan bygga. Man blir betrodd tills man har bevisat motsatsen, och fuskarna hinner ofta tjäna mycket pengar innan de genomskådas. Förr i tiden kunde man exempelvis fuska med att laga bilar – nu är det för avancerat för fuskarna, men du kan fortfarande kalla dig byggare från en dag till en annan.

Vad ska man se upp för när man väljer hantverkare?

– En del av byggbranschen kör väldigt hård marknadsföring och faktum är att de som marknadsför sig mest ofta är sämst. Det gäller även välkända offertsajter, jag har varit hos folk som anlitat riktiga banditer genom dem. De bästa företagen behöver inte marknadsföra sig – de får jobb i alla fall.

Ett annat varningstecken är att firman kan börja jobba snabbt.

– Många motiverar valet av firma med att "de kunde börja nu på en gång". Det är ju ett varningstecken att de inte har några andra jobb! Man vill ha saker gjort snabbt men de seriösa företagen är ofta uppbokade i flera månader framåt, menar Martin Larsson.

Många köpguider tipsar om att välja hantverkare utifrån medlemsskap i branschorganisationer och certifikat, men Martin Larsson har stött på fuskbyggare med både medlemskap och certifikat.

– Det är ofta ganska lite kontroll och hinner bli upprepade klagomål innan de blir uteslutna – då har det ju redan gått för långt. Vad gäller badrum har jag haft många besiktningsjobb med fel där behörighet finns på pappret; våtrumscertifikat går ganska snabbt att få, vill man fuska kan man göra det i alla fall. 

undefined
Konsumentvägledaren Laila-Marit Sandberg möter många som är missnöjda med sina hantverkstjänster – ofta beror det på bristfälliga avtal och missförstånd, säger hon.

Men det finns fler anledningar till att hantverkstjänster orsakar flest reklamationsärenden. Laila-Marit Sandberg, konsumentvägledare i Eskilstuna, berättar att kommunikationsproblem och otydliga arbetsbeskrivningar i avtal orsakar de flesta av de många reklamationer hon hjälper konsumenter med.

– Man skriver ofta inte skriftliga avtal alls – man signerar en offert, och det orsakar problem när något går snett. Blir det exempelvis förseningar på en tidsplan som bara är muntligt avtalad blir det svårt att styrka. Det är viktigt att skriva ned vad som ska göras, när det ska påbörjas och avslutas och hur och vad man ska betala. Då undviks jobbiga och onödiga missförstånd.

Laila Marit Sandberg uppmanar därför den som ska anlita en byggfirma att använda sig av Hantverkarformuläret – en avtalsmall som finns tillgänglig på Konsumentverkets hemsida.

Hantverkartips

 Titta på jobb firman tidigare utfört.

 Ta in och jämför offerter från olika hantverkare, men låt inte priset styra valet.

 Säkerhetsställ att firman har F-skattsedel och är ekonomiskt stabila.

 Upprätta ett skriftligt avtal som beskriver arbetets omfattning, utförandet, det förväntade resultatet, pris och tidsplan. Gör bilagor till avtalet vid eventuella förändringar under arbetets gång.

 Betala inte i förskott.

 Kom ihåg att avtala eventuellt ROT-avdrag innan arbetet påbörjas.

Källa: Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!