Idén med mobila team till äldre är inte ny. Den praktiseras redan på andra håll i landet, påpekar Tord Domargård, tidigare sjukvårdsdirektör i Sörmland och numera aktiv inom Centerpartiet.
– Ett försök pågår i Region Skåne och erfarenheterna är goda.
Det finns flera fördelar med att ett team med sjukvårdspersonal åker hem till en äldre sjuk person, i stället för att patienten ska behöva ta sig till sjukhuset, påpekar Pia Bernthling, C-ledamot i landstingsfullmäktige och röntgensjuksköterska.
– Ett par timmars väntan på akuten kan vara tillräckligt för att en gammal och skör människa ska gå ner i allmäntillstånd rejält.
Detta kan undvikas om ett geriatriskt team i stället kommer hem till patienten och bedömer vårdbehovet på plats, säger Tord Domargård.
– Patienten slipper akuten och kan vid behov i stället skickas direkt till en vårdavdelning. Det sparar både lidande och pengar.
Landstinget har just nu ett gyllene tillfälle att satsa på mobila team, säger Mattias Claesson, gruppledare för C i landstinget.
– Vi står inför en gigantisk investering i ombyggnad av våra sjukhus. Den sista uppgiften jag såg var fem miljarder. Det är nödvändigt att vi bygger om sjukhusen, men med den här vårdmodellen behöver vi kanske inte bygga ut lika mycket och den besparingen kan finansiera de mobila teamen.
Fullt utbyggt handlar det om ett system med ett team knutet till varje vårdcentral, tror han.
– Det skulle betyda 27 geriatriska team i landstinget totalt.
Ett återstående problem är emellertid bristen på geriatriker, en specialitet som inte lockar särskilt många läkare i dag.
Tord Domargård tror på morötter.
– Någon form av förmån behövs nog. Det här är ett problem som vi måste lösa på något sätt om vi ska kunna garantera vården av de äldsta sjuka.