När man drabbas av bakterien campylobacter är diarréer, magsmärtor och kräkningar vanliga symptom. Även om bakterien bara finns i en liten mängd mat kan den orsaka sjukdom. Det är framförallt i livsmedel som kyckling som den återfinns.
I juli konstaterades tolv fall av sjukdom på grund av campylobacter i länet. Hittills i augusti har fallen redan uppgått till nitton. Enligt Region Sörmland innebär det att campylobacterfallen ökar.
– I Sörmland har vi fall av slaktkycklingar som är infekterade med campylobacter. Samtidigt ser vi en ökning av antalet personer som insjuknar i diarré och feber på grund av campylobacter, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare.
Med tanke på ökningen går regionen ut och påminner sörmlänningarna om hur viktigt det är med god livsmedelshygien, framförallt vid tillagning av kyckling.
– För att undvika ett liknande utbrott som vi hade mellan 2016 och 2017 vill jag uppmana alla som tillagar kyckling att hålla mycket god livsmedelshygien och i första hand använda fryst kyckling, säger Signar Mäkitalo.
Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70 grader. Detta för att bakterierna ska dö. Om man inte lyckas döda bakterierna under tillagning, om man inte tvättar händerna eller om man inte rengör köksutrustningen direkt efter användning kan bakterien föras vidare till annan mat, exempelvis sallad.