Cancerläkaren Britta Hornmark Stenstam var under många år chef för onkologikliniken i Sörmland, som hon var med och byggde upp i början av 80-talet. 2015 lämnade hon och maken Magnus Eskilstuna helt för Skåne där de har lägenhet i Lund och sommarhus i Magnarp på Bjärehalvön.
I dag är hon 77 år, men jobbar fortfarande deltid.
– Nu är jag engagerad i cancerrehab, och därmed har jag jobbat med allt inom onkologi. Det är fantastiskt att få vara med och behandla och bota cancerpatienter, men det är lika viktigt att som patientansvarig läkare stå kvar och vara närvarande bland dem man inte kan bota. Att fråga: "Vad är viktigast för dig, nu när din tid är utmätt och vi inte längre fokuserar på cancern?"
Och engagemanget för att hjälpa patienter med allvarliga och kroniska sjukdomar minskar inte. I den nyligen utgivna boken "Tillsammans – för en god och nära vård" deltar Britta Hornmark Stenstam med sina erfarenheter och visioner kring vikten av att patienter med cancer, och andra allvarliga och kroniska sjukdomar, får träffa en och samma ansvariga läkare genom sjukdomsförloppet.
– Någonstans på vägen har vi i Sverige tappat bort den personligt ansvariga läkaren. Alla har inte den här erfarenheten, men alltför många patienter uttrycker oro och sorg över att inte en och samma läkare följer dem genom sjukdomen. Det är så väldigt viktigt att få känna trygghet och tillit till den behandlande läkaren, att båda parter får en kontinuitet i relationen, men hur ska man kunna göra det i dag? Många cancerpatienter vet inte vem "deras" läkare är.
Britta Hornmark Stenstam tänker med glädje tillbaka på tiden i Sörmland och Eskilstuna.
– Då var det verkligen så, som läkare utvecklade jag fina relationer med mina patienter. Varför det inte funkar så i dag i Välfärdssverige? Ja, det är en jättebra fråga jag inte har svaret på. Men jag tror verkligen att vi behöver tillbaka till det systemet. Och en bra början – för alla; profession, politiker, tjänstemän, patienter och anhöriga – är att läsa den här boken.
– Den tekniska utvecklingen är fantastisk, men vi kan fortfarande inte bota alla, och därför är det så enormt viktigt att patienten känner att hen kan lita på vårdpersonalen, att det blir en ömsesidig respekt och tillit.
Och så bör det vara redan inom primärvården, slår hon fast. Svensk sjukvård bör lägga resurser på att bygga ut primärvården och låta allmänläkaren på vårdcentralen bli spindeln i nätet runt patienten.
– Allmänläkaren borde vara den patientansvariga, som sedan kan rådfråga oss specialister. Efter det här året har vi ju verkligen lärt oss att hålla kontakt via digitala möten och videolänkar.
När det gäller allvarligt sjuka människor går Britta Hornmark Stenstam så långt som att läkeprocessen påverkas positivt av denna trygghet och tillit till den ansvariga läkaren.
– Det skulle jag ha velat forska om, om jag varit yngre. Jag vill visa att läkandet är beroende av kontinuitet och trygghet. En långvarig trygghetsrelation med en och samma läkare mår och blir patienten bättre av.