Att handla begagnat kan vara ett bra sätt för den som både vill spara pengar och göra en insats för miljön, något som allt fler verkar upptäckt under coronapandemin.
– Vi har märkt ett tydligt ökat intresse för våra nätauktioner och det är fler än tidigare som besöker vårt showroom. Normalt stänger vi ett par veckor under sommaren, men inte i år. Vi ligger efter och har massor att göra, säger Sabina Granö på Nyköpings auktionsverk.
De upplevde, som många andra branscher, ett vakuum för verksamheten i pandemins inledning, men det tillståndet gick snabbt över.
– Vi hade två veckor i mars då ingen riktigt visste hur de skulle bete sig, men sen blev det fart igen, säger Sabina Granö och fortsätter:
– Den här våren har många passat på att röja bland sina gamla saker, men också haft tid att sitta hemma och följa auktioner på nätet.
Nyköpings auktionsverk är anslutna till en internationell auktionssajt vilket gör det lika enkelt att lägga bud från Spanien som hemma i Oppeby.
– För att begränsa smittspridning med onödigt resande har vi valt att erbjuda gratis lagring av inköpta föremål. Vi har flera kunder som tillhör riskgruppen och då försöker vi också hjälpa till att transportera hem deras prylar.
I de oroliga tider som präglat våren och sommaren har Sabina Granö upplevt en efterfrågan på guld- och silverföremål av sällan skådat slag.
– Jag har inte varit med om en liknande prisuppgång tidigare och jag tror att den kommer att hålla i sig. Vid kriser är det trygga råvaror som gäller.
Sabina Granö ser så klart hellre att guldföremål säljs på auktion än via rena gulduppköpare. På så vis är sannolikheten större att de bevaras än smälts om.
– Fina armbandsur för herrar är också heta och äldre Omegaklockor är omåttligt populära. Många blir överraskade när de får så mycket pengar för en gammal klocka de hittat i en ostädad låda.
Motsatsen gäller för gamla möbler från det klassiska finrummet.
– Det är ofta riktiga kvalitetssnickerier, men som ger ett oförskämt lågt pris. Det här är onekligen en spännande bransch, säger Sabina Granö.
Johan Kranzenius, som driver Auktionsverket i Eskilstuna, beskriver ett liknade läge som kollegan i Nyköping.
– Vi har mer att göra än innan coronautbrottet och det märks att många yngre intresserar sig för nätauktioner. Har man väl registrerat sig och loggat in är det enkelt att både titta och lägga bud.
Auktionsverket upphörde med klassiska slagauktioner 2012 och har numera 600 digitala utrop i veckan. Visningslokalerna i Vilsta industriområde håller öppet under fredagar och lördagar för de som vill kika på föremålen innan auktionen drar igång på söndagskvällen.
– Vi har närmare 13 000 registrerade kunder och sedan coronautbrottet har i snitt tio nya om dagen tillkommit. Det är mer än en fördubbling jämfört med före pandemin.
Johan Kranzenius har också märkt av en stark efterfrågan på guldföremål, men lyfter också fram designporslin från epoken 1950–80-tal.
– Jag har hållit på med det här i 30 år och kan fortfarande bli förvånad över vad som är åtråvärt och vad som går trögt. Folk är väldigt snabba på att snappa upp trender, men ofta kan föremål som är iskalla under en period komma igen och få en renässans efter några år.