Coronaläget lugnare – munskyddsregler i vården ändras

Från och med den 1 juni gäller inte längre att personal inom omsorgen och hälso- och sjukvården ska bära munskydd vid alla patientnära kontakter.

Även fortsättningsvis gäller att vårdpersonal ska bära skydd vid misstänkta symptom. Men regeln om att alltid bära munskydd vid kontakt med patienter har tagits bort.

Även fortsättningsvis gäller att vårdpersonal ska bära skydd vid misstänkta symptom. Men regeln om att alltid bära munskydd vid kontakt med patienter har tagits bort.

Foto: TT

Sörmland2022-06-03 04:47

Under stora delar av pandemin har regeln varit att vårdpersonal ska använda munskydd för att förhindra smitta av covid-19.

Men nu ändras reglerna i Sörmland efter ett beslut av smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Anledningen är att smittspridningen i Sörmland har gått ner, och att den bedöms ligga på en låg nivå i hela Sverige.

Samtidigt ska munskydd användas även fortsättningsvis vid kontakt med patienter som har symptom som skulle kunna vara covid-19. Även om det finns konstaterad smitta på en enhet ska munskydd användas.

– Då återinför man det tillfälligtvis så att man kanske har munskydd under en vecka eller två, säger Signar Mäkitalo.

Även regeln om att vårdpersonal ska stanna hemma vid symptom kvarstår.

Den ökning av smittspridningen som Folkhälsomyndigheten i ett scenario befarade kunde komma i mitten av maj tycks inte ha förverkligats.

– Inte än i alla fall, det har man inte märkt, säger Signar Mäkitalo.

Han menar samtidigt att situationen kan förändras snabbt, och att en ökad smittspridning inte märks förrän efter omkring två veckor, då sjukhusinläggningarna ökar.

Anledningen till den tidigare rekommendationen om att personal inom vård och omsorg alltid ska bära munskydd vid nära kontakt med patienter har varit den höga smittspridningen i kombination med det faktum att personer kan vara smittsamma i upp till två dygn innan symptomen bryter ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!