Perseiderna är det mest observerade meteorregnet på norra stjärnhimlen. Det är synligt på himlen från och med den 11 augusti och en vecka framåt.
Om det är bra förhållanden kan man få se 40-60 meteorer i timmen.
Ett meteorregn, eller "stjärnfallsregn", inträffar när jorden passerar igenom en meteorström, som består av stoft från kometer. Perseiderna härstammar från kometen Swift-Tuttle.
Om meteorströmmen är tillräckligt utsträckt kan man få se den på himlen som ett meteorregn.
När det är ett rikt meteorregn kan man ofta få se tiotals meteorer i timmen och det kan vara från några timmar till flera veckor. Hur länge det varar beror på vidden av meteorströmmen, som beror på dess ålder. Perseiderna var som mest aktiv år 1993 då man kunde se ungefär 300 meteorer per timme.
Perseiderna ser man som bäst från en mörk plats utan belysning. Himlen bör också vara hyfsat fri från moln.
För att få se så mycket som möjligt av meteorregnet kan man kolla upp innan om det kommer att vara stjärnklart, enligt Linus Karlsson som är meteorolog på SMHI.
I Sörmland bör man vänta till helgen.
– Den närmsta kvällen och natten är det mer molnigt väder och förutsättningarna är därmed sämre. Men under fredagen och framåt helgen ser det bättre ut. Då kommer det i stora drag att vara stjärnklart, säger Linus Karlsson.