Dagarna bara flyger iväg

Vill du lära gänget som hänger runt talgbollen ute i trädgården? Då kan Mats Ottossons "Fågeldagbok 2015" vara till hjälp. Tillsammans med illustratören Dan Zetterström går han igenom de svenska fåglarna, i kalenderformat.

Sörmland2015-01-10 05:32

Bokens tre utgåvor har sålt bra, och författaren själv har gett bort flera exemplar i julklapp. Faktum är att Mats Ottosson, inför intervjun, insåg att han hade gett bort samtliga sina exemplar av 2015 års version av "Fågeldagbok".

– Så jag har fått låna tillbaka ett exemplar som jag gav bort till grannen i julas, ler Mats.

"Fågeldagbok" är alltså en kalender om fåglar, i bokformat. Varje kapitel, eller månad, inleds med en omsorgsfullt skriven inledning om vad som utmärker fågellivet under just denna period.

– Det är det svåraste med boken, att få ihop till en presentation som känns varierad. I den första boken var det lätt, inför den andra boken var det halvbökigt, och inför den senaste var det asjobbigt.

Sedan har varje vecka fått en fågel som presenteras med text och bild.

– Det här är inte en bok bara för inbitna fågelskådare, utan även för den som har ett fågelbord och tycker om att titta ut genom köksfönstret och vardagsumgås med fåglarna som äter.

Den lilla stereon bakom honom spelar klassisk musik. Mats häller upp kaffe och lutar sig sedan tillbaka i soffan. Vi befinner oss i Vi by, utanför Alberga, i en lada som har byggts om till skrivarlya. Denna mysiga miljö är både Mats och frun Åsas arbetsplats, och paret har skrivit flera böcker tillsammans.

"Fågeldagbok" står han dock för själv tillsammans med illustratören Dan Zetterström. Den senare är en av illustratören bakom encyklopedin "Fågelguiden" berättar Mats och hämtar en majestätisk litania ur en av bokhyllorna.

– Det här är ett enormt projekt som har översatts till omkring 15 olika språk och sålt i 800 000 exemplar i Europa. När den var utgiven kom idén om att ge ut något som var mer inriktat till gemene man, och på så sätt återvinna den bildskatt som hade skapats. Men Dan har även skapat helt nya illustrationer till fågeldagboken, berättar Mats.

Han är uppväxt ute på landet i småländska Braås. Fågelskådning var Mats största intresse tills han fyllde 15 år och naturintresset har blossat upp igen i vuxen ålder. När Bonnier Fakta hörde av sig till honom och undrade om han ville skriva texten till fågeldagboken, ja då kändes det självklart att nappa på idén.

Den första upplagan av "Fågeldagbok" gavs ut inför år 2013. Mats ska i dagarna ge sig i kast med att börja skriva på den fjärde versionen av boken.

– Då kommer jag att grotta ned mig i biblioteket och börja läsa på inför skrivandet. Jag läser både böcker och tidsskrifter inför varje ny upplaga, och samlar under året på mig material inför varje ny bok.

En självklar fråga är vad Mats har för egen favoritfågel.

– Tornsvala, eller tornseglare som de heter nuförtiden. Den har inte något vackert läte, men för mig är det ljudet av barndomen i Braås. Och så gillar jag kråkfåglar av olika slag. De är så otroligt smarta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!