Dags att söka till högskolan – här finns jobben

Funderar du på att plugga till våren? Då ska du utbilda dig till sjuksköterska, lärare eller systemutvecklare. Där finns störst chans till jobb de kommande fem åren enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Utbildningar mot arbete inom vård och skola är säkra kort vad gäller möjligheter till arbete efter examen, enligt Caroline Sandberg, studievägledare på Mälardalens högskola och Arbetsförmedlingens Fredrik Mörtberg.

Utbildningar mot arbete inom vård och skola är säkra kort vad gäller möjligheter till arbete efter examen, enligt Caroline Sandberg, studievägledare på Mälardalens högskola och Arbetsförmedlingens Fredrik Mörtberg.

Foto: Eskilstuna-Kuriren/Privat/Arbetsförmedlingen (montage)

Sörmland2020-09-23 04:44

Vikande konjunktur, hundratusentals nyinskrivna på Arbetsförmedlingen och dystra framtidsutsikter. Coronapandemin bidrog sannolikt till att antagningen till höstens högskoleutbildningar lockade rekordmånga, över 407 000 sökande.

I den kontexten förvånar kanske inte heller att flera utbildningar inom vårdområdet, däribland sjuksköterske- och läkarprogrammen, tillhörde dem som ökade mest.

Den 15 oktober stänger anmälan till vårens utbildningar, och ett fortsatt högt söktryck är att vänta. För den som går och funderar på att hoppa på den där utbildningen har Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, ett råd: Gör det.

– Arbetsmarknaden har försämrats i och med pandemin. Samtidigt har regeringen utökat antalet platser, så på vissa utbildningar har det möjligen blivit lättare att ta sig in. Står man utan jobb och funderar över framtiden så är det här ett väldigt bra tillfälle att söka sig till högskolan, säger han.

Ska man då följa drömmen eller basera sitt val av utbildning på förståsigpåarnas kalkyler av framtidens arbetsmarknad? Både och, tycker Caroline Sandberg, studievägledare på Mälardalens högskola, MDH.

– Jag tror att det är viktigt att välja en utbildning som känns givande. Det blir intressantare och i slutändan lättare att genomföra en utbildning man tycker om. Samtidigt är det självklart viktigt att se till jobbmöjligheterna efter studierna.

Hon tipsar om Sveriges akademikers och Arbetsförmedlingens framtidsprognoser över yrken med störst chans till jobb. Bland yrkena med hårdast kompetens återfinns bland annat mäklare, journalist och grafisk formgivare. Den som vill gå en säkrare arbetsmarknad till mötes bör ta sikte på skola, vård, civilingenjörsyrken och it.

– Hälsa, sjukvård och skola är demografiskt drivna yrken. Befolkningen växer och åldras och behovet inom de här sektorerna, som i dag är ganska svårrekryterade, kommer bara att växa. Det är relativt säkra kort. Att vi ser en fortsatt kraftig digitalisering i samhället ökar även behovet av personal inom it-sektorn, säger Fredrik Mörtberg.

Om man ser drömjobbet på listan över yrken där konkurrensen är som hårdast – hur kan man öka sina chanser?

– Att skaffa sig andra erfarenheter kan vara meriterande. Ett annat sätt kan vara att bredda sitt geografiska sökområde. Man kanske får flytta ganska långt – men jobbet kan finnas på andra håll.

undefined
Mälardalens högskolas nya campus i centrala Eskilstuna.

Även MDH noterade i våras ett rekordhögt söktryck och antal antagna. Inför hösten har 250 utbildningsplatser tillkommit, riktade mot bland annat bristyrken och tekniskt basår.

– Basåret är till för den som kanske inte läst natur eller teknik på gymnasiet. Då läser man in fysik, kemi och matte. Klarar man det så får man platsgaranti till ett av våra ingenjörsprogram, säger Caroline Sandberg som även nämner kompletterande pedagogisk utbildning för den som vill sadla om till lärare.

– Det är en tvåårig utbildning som kan sökas av den som har en kandidatexamen i exempelvis matte eller engelska. Det är en kortare väg som blivit ganska populär.

Vad ska man tänka på om man söker för första gången?

– På vissa program är konkurrensen hård, så det är bra att ha en plan B. Många gånger finns liknande utbildningar som leder till liknande yrken. Sök flera alternativ så ökar chanserna att komma in, men glöm inte att rangordna dina val.

Här finns jobben

Yrken på högskolenivå med störst jobbchans (fem år framåt):

  Barnmorska

  Civilingenjörsyrken

  Förskollärare

  Grundutbildad sjuksköterska

  Läkare

  Läraryrken

  Mjukvaru- och systemutvecklare

  Specialistsjuksköterska

  Speciallärare/specialpedagog

  Systemanalytiker och it-arkitekt

Yrken på högskolenivå med hårdast konkurrens (fem år):

  Banktjänsteman

  Fastighetsmäklare

  Finansanalytiker och investeringsrådgivare

  Fotograf

  Grafisk formgivare

  Kommunikatör

  Journalist

  Musiker

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!