Det var i förra veckan som länsstyrelsen mottog en anmälan om hästar som for illa på en gård, något som slutade med att tre djur omhändertogs och avlivades på plats. I länsstyrelsens beslut, samt den veterinärrapport som låg till grund för det, framkommer fler detaljer kring episoden.
Upprinnelsen till förra veckans händelse är ett tidigare veterinärbesök. Veterinären ska redan då ha konstaterat att en av hästarna led av fång, en sjukdom som angriper hovarna och som i långt gångna fall kan medföra ett obotligt lidande. Djurägaren ska ha ställt sig mycket tveksam till detta och bett om att "leta efter andra skador". Veterinären vägras att ge hästen i fråga intravenös behandling då kvinnan "inte vill att hästen ska bli stucken".
När veterinär återvände i förra veckan konstateras det att tre hästar led av kraftig fång. En av hästarna låg ned utan att kunna ta sig upp och hade dessutom utvecklat liggskador, vilket fick veterinären att ta beslut om avlivning. Djurägaren ska då "gång på gång ifrågasatt veterinärens kompetens" och sedan ryckt ut kanylen ur hästen när avlivning försökte genomföras. I detta ögonblick tillkallades polis till platsen. Rörande de två andra hästarna står det i rapporten att kvinnan ska ha behandlat dessa med "nässlor och andra örter". Den utsända veterinären konstaterar att de inte fått medicinsk behandling.
Djurägaren är medlem i flera facebookgrupper där anti-vaccinstankar och andra alternativmedicinska behandlingar florerar. En av dessa har tydligt uttryckt sitt stöd för kvinnan. I inlägg och kommentarer, bland annat från djurhållaren, ska hästarna enligt utsago ha fått sina hovar trimmade och att de "dag för dag" var på bättringsvägen.
I en chattkonversation med föreståndaren för denna grupp presenterar sig denna som doktor i naturopati, alltså inte en legitimerad veterinär. Hon hävdar att djurägaren är oskyldig och har blivit utsatt för ett grovt fel i myndighetsutövning. Vidare meddelar hon att situationen kan komma att eskalera ytterligare då man från djurhållarens sida säger sig vilja stämma länsstyrelsen.
Vid djurskyddskontrollen i förra veckan observerade veterinären att hästarna hade tillgång till frodigt bete. Och vid kontakt med en annan av dessa alternativmedicinska grupper med frågor om behandling mot allvarlig fång fick vi rekommendationen att hästen "ska ha fri tillgång till naturligt gräs, hö, örter och mineraler". Detta är enligt Ove Wattle, veterinär och hästspecialist på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), direkt olämpligt:
– Hästar ska inte ha fri tillgång till bete när de har akut fång. När sjukdomen är helt avläkt, vilket med rätt behandling kan ta upp emot tio månader, kan de introduceras på bete igen. Dock brukar man inte kunna ha dem ute dygnet runt utan begränsningar, skriver han i ett mejl.
I rapporten framgår det att tjänstgörande veterinär både under det tidigare besöket, samt det i förra veckan, har framfört detta till djurhållaren. I journalanteckningarna från det första besöket uttrycks dessutom att man är tveksam till att kvinnan kommer att efterleva de behandlingsråd som gavs till henne.
Ove Wattle på SLU säger att han upplever förekomsten av alternativa behandlingsmetoder som jämn under hans yrkesliv:
– Antalet sökande människor som ger sig på och provar dylika ovetenskapliga behandlingsmodeller har jag upplevt vara relativt konstant under de cirka 30 år jag varit verksam inom klinisk vård av sjuka hästar. Jag stöter med jämna mellanrum på hästar som inte får adekvat vård när de är sjuka.
Tidningen har försökt att nå djurägaren för en kommentar.