Om fyra år ska 30 TWh energi produceras av vindkraft. Så ser i alla fall regeringens planeringsmål ut fram till år 2020. När målen fastställdes fanns cirka 900 vindkraftverk i Sverige. En flotta som skulle behöva utökas till mellan 3 000 och 6 000 verk beroende på kapacitet och placering.
Varje kommun i landet fick i uppdrag att bidra till bättre förutsättningar för att vindkraft skulle kunna etablera sig.
Så här skrev Strängnäs kommun i sitt planeringsunderlag för vindkraft från 2010.
"För Södermanlands län innebär regeringens planeringsmål en kraftig utbyggnad från nuvarande läge."
En formulering som gäller än i dag.
För antalet vindkraftverk i Sörmland är lågt. Det första som registrerades hos Energimyndigheten byggdes i Vingåker 2008. Enligt de senaste siffrorna från Energimyndigheten är antalet vindkraftverk nu uppe i åtta för Sörmlands del. Att jämföra med Västra Götaland som är det vindkraftsrikaste länet i landet med sina 560 verk.
Men så är inte heller Sörmland som län helt idealiskt för vindkraft. Endast ett fåtal platser i länet – alla belägna vid kusten utanför Nyköping, Trosa och Oxelösund – finns med i de så kallade riksintressen för vindbruk som Energimyndigheten tagit fram.
– Det finns inte så många områden i Sörmland som uppfyller kriterierna för att räknas som riksintresse, säger Matilda Schön, som är handläggare och ansvarig för riksintressen för vindbruk vid Energimyndigheten.
För att ett område ska bli aktuellt att räkna som riksintresse krävs bland annat att medelvinden, på 100 meters höjd, ligger på 7,2 meter per sekund på ett år. Detta gäller på land. För områden till havs behöver det blåsa än lite mer, åtta meter per sekund.
– Det är där vi ser att platsen har de bästa förutsättningarna för att en etablering av vindkraft säger Matilda Schön.
Samtidigt är det inte enbart vinden som avgör. Andra aspekter kan väga tyngre än att området är lämpligt för vindkraft. Natur-, och miljövärden exempelvis men också hur stort området är. Minsta områdesstorlek för ett riksintresse är fem kvadratkilometer.
– Detta för att man ska få lite storskalighet på det, säger Matilda Schön.
– Sedan finns det ju möjlighet att etablera vindkraft även utanför de områden som bedöms vara riksintressen, fortsätter hon.
Här kommer länsstyrelsen in. Länsstyrelsen ska verka för en ökad andel förnyelsebar energi. När det gäller just utbyggnaden av vindkraften kan det handla om att ta fram planeringsunderlag, delta i den fysiska planeringen samt att behandla tillståndsansökningar när det gäller större anläggning.
– Att vindkraften inte är så utbredd i Sörmland beror på flera saker, säger Emelie Österqvist på natur- och miljöenheten vid länsstyrelsen i Södermanlands län.
– På land är det relativ begränsade vindhastigheter. Det är bara den lilla kuststräckan mot Östersjön i Sörmland som når upp till att räknas som riksintresse. Det är generellt svårt att få ekonomi i vindkraft och då väljer man inte platser där det blåser sämre.
Antalet intressenter som hör av sig till länsstyrelsen i Sörmland med vindkraftärenden är få, berättar Emelie Österqvist.
– Det är få rent generellt som är intresserade av att etablera sig i Sörmland. I dag är det svårt att få lönsamhet i vindkraft i och med att elpriserna är så låga.
Men det finns även en annan utmaning när det gäller energi från vind i Sörmland: Motstående intressen på platser där det kan vara aktuellt att bygga vindkraftverk. Det kan handla om natur, kulturvärden, fågelliv, marinbiologiska miljöer.
– Det blir en konflikt oavsett vilken plats man väljer. Det finns starka åsikter att skydda de här värdena. De motstående intressena är ett stort hinder som gör att det är svårt att få till en utbyggnad av vindkraften, Emelie Österqvist.