Därför vågar personalen inte tala med media

Tysthetskultur, varningar från chefer och direkta hot. Här är de vanligaste anledningarna till att anställda inte vågar berätta om missförhållanden på arbetsplatsen.

Rädsla för repressalier på arbetet gör att många inte vågar berätta om missförhållanden.

Rädsla för repressalier på arbetet gör att många inte vågar berätta om missförhållanden.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sörmland2020-02-04 07:50

En femtedel av de offentliganställda som besvarat tidningens enkät uppger att de inte skulle våga tipsa medier om missförhållanden. Det rör sig om över 1 000 personer inom kommun, region eller på länsstyrelsen som inte skulle våga ringa till en journalist om de ser någonting som de tycker är fel. 

Många skriver att de avstår av rädsla för repressalier på arbetet. 

"Jag har hotats med uppsägning och blivit utsatt för mobbningsliknande tendenser när jag gjort det. Detta har ju även andra på min arbetsplats", skriver en regionanställd i enkäten.

"Jag skulle inte få sparken men det skulle bli ett helvete på arbetet", skriver en annan.

"Det känns inte rätt att låta bli, men det är lättare än att aktivt välja att göra det", skriver en tredje.

Som anställda inom offentlig sektor har de ett grundlagsstadgat skydd mot att straffas för att ha pratat med medierna, och tidningens enkät visar också att kunskapen om detta är relativt stor – 67 procent svarar att arbetsgivaren inte får efterforska källor. Men trots detta är det många som inte skulle våga tipsa en journalist.

"Även om en chef inte får efterforska eller ge repressalier för att man pratat med media så känns det som att det kan bli mer inofficiella konsekvenser", skriver en deltagare.

"Jag är rädd att chefer ändå ska förstå att det är jag som "läckt" genom att jag är en av få personer som har kännedom om vissa uppgifter. Då blir man sannolikt utfryst och utsatt för härskartekniker", är ett annat svar i samma anda.

Flera av de som svarat på enkäten skriver att det råder en tystnadskultur på deras arbetsplats, där det är viktigare att förmedla en fin yta än att faktiskt ta tag i de problem som råder.

"Människor som vågar säga öppet om de verkliga förhållandena blir behandlade annorlunda och starkt ifrågasatta efter uttalanden. Arbetskamrater vågar inte heller stötta och hjälpa utan är tysta av rädsla."

"Jag väljer att vara tyst tills den dagen jag kan lämna denna arbetsgivare på grund av förtäckta hot"

Många beskriver en intressekonflikt, där de slits mellan övertygelsen om att det är rätt att avslöja ett missförhållande och sin egen lojalitet med jobbet, kollegorna och chefen.

"Det står ju i personalavtalet att man ska vara lojal mot arbetsgivaren.", skriver en anställd.

"Man biter inte den hand som föder en", skriver en annan.

Så har vi gjort

Vi på tidningen ville undersöka hur det står till med kunskaperna om offentlighetsprincipen bland anställda inom den offentliga förvaltningen i Sörmland. Tidningen har skickat ut en enkät till alla anställda inom kommunerna, regionen och länsstyrelsen, där över 7 500 personer har deltagit. Enkäten innehåller 14 frågor om utlämning av allmänna handlingar, meddelarfrihet och sekretess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!