Affarsliv.biz har med Lantmäteriets hjälp tagit reda på vilka det egentligen är som äger skogarna vi ser från bilfönstret, plockar svamp ur eller jagar älg i. På listan finns både kända och mindre kända namn. Här finns adelsfamiljerna som ägt sina marker i generationer, men också personer ur finanseliten som köpt mark på bekvämt avstånd från Stureplan. Störst av dem alla är dock Holmen Skog som äger knappt 20 000 hektar i länet. Det är mer mark än vad kommunerna Eskilstuna, Flen, Strängnäs, Katrineholm och Nyköping äger tillsammans.
Innehavets tyngdpunkt finns i södra delen av länet nära Stavsjö. Ett större skifte finns också i trakterna av Ärla och Björndammen. Även om Holmen är störst i Sörmland är det bara en bråkdel av koncernens totala innehav på runt 1 miljon hektar.
Har ert innehav vuxit under senare år?
– De sista tio åren har förändringarna varit försumbara. De skogar vi äger i dag har ofta en längre historia från gamla bruk och annat som successivt slagits ihop och till slut har blivit Holmen.
Det säger Fredrik Munter, distriktschef för Holmen i Sörmland med ansvar för företagets kontakter med privata markägare.
Holmens egna skogar i länet är bara en del av företagets verksamhet i Sörmland. Företaget förvaltar dessutom ungefär lika mycket skog åt privata markägare och köper även en skogsråvara bland annat till de egna industrierna, Bravikens pappersbruk och Bravikens sågverk utanför Norrköping.
Är ni intresserade när stora skiften i Sörmland är till salu?
– Det är svårt att svara på. En juridisk person kan inte köpa skog hur som helst. Det är inte så lätt att vi kan titta på de fastigheter som är ute.
Markpriserna i länet tillhör de absolut högsta i landet och har så gjort under ett antal år. Skogspriserna varierar med konjunkturen men har under det senaste åren varit osedvanligt höga.
Vad beror det höga skogspriserna i länet på tror du?
– De som köper skog värderar olika saker. Skogsvärdet är en sak, jaktvärdet, rekreaktionsvärdet och möjlighet till bostad är andra saker. I och med att vi finns nära en storstadsregion får man nog tro att många andra värden spelar in än själva skogsvärdet, säger Munther.
I ett län som Sörmland där det är tätt mellan slott och herresäten är det kanske inte så förvånande att några adelsfamiljer fortfarande äger stora markområden. Störst av dem alla är familjen Bonde på Ericsbergs som förfogar över knappt 6 000 hektar. Andra ätter med större marker är Klingspor på Stora Sundby, von Celsing på Fjällskäfte gods och familjen Lewenhaupt på Claestorp.