Finalen, som arrangeras i Stockholm under torsdagen, består av två olika tävlingsmoment.
Det är norsk hälleflundra och norsk kungskrabba som är huvudingredienserna i det första momentet.
– Vi ville att ett moment skulle innehålla en fiskrätt. Det är nämligen fler och fler som vill äta fisk samtidigt många kockar som har börjat jobba mer med just fisk, säger Hanna Halpern som är VD för Årets kock och Restaurangakademien.
I det andra momentet är det svensk rådjurssadel som ska tillagas.
– Anledningen till att det just är rådjur är för att vilt blir mer och mer intressant. Det är miljösmart och dessutom är det många kockar som jagar själva och tycker det är roligt att arbeta med den typen av kött. Nytt för i år är att vi har ett krav på att minst 50 procent ska vara grönsaker när det gäller vilträtten, men sen får kockarna göra vad de vill, säger Hanna Halpern.
Jonathan Kasche, 21 år och uppvuxen i Eskilstuna, arbetar till vardags på den ansedda restaurangen Lilla ego i Stockholm och är den yngsta av finalisterna.
En av de råvaror han inte kan vara utan är kål, berättade han för tidningen förra veckan.
I det första tävlingsmomentet kommer han att tillaga bakad hälleflundra med brynt och krispig kungskrabba, röd curry samt variation på kål.
– Många hade nog gissat på att vi skulle laga kyckling, och kungskrabba hade jag själv inte ätit så mycket innan... så det var bara att ta hem och prova, sa han till tidningen när han besökte sin hemstad förra veckan.
Jonas Karlsson från Björkvik mellan Katrineholm och Nyköping, gör även han sin debut i Årets kock. Han arbetar på Noga matstudio i Stockholm och gillar vällagade enkla rätter med stora smaker.
I finalen kommer han att laga socker- och fänkålsstekt hälleflundra, spisgrillad och kryddglaserad frikadell på kungskrabba, kål, mannagryn och mandel.
– Tävlingen börjar redan klockan 9 men sändningen börjar klockan 11. I eftermiddag kommer prisutdelningen att ske vid klockan 16, säger Hanna Halpern.
Se sändningen live ovan.