I dag gör Sana Marrouch praktik tre dagar i veckan på sjukhuset i fråga, Kullbergska i Katrineholm. De återstående två dagarna finns hon på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Praktikplatsen har hon fått genom Arbetsförmedlingen, men hon är säker på att hennes eget initiativ hjälpte till.
– Jag blev väldigt väl mottagen av personalen på hudkliniken när jag knackade på, säger hon.
I dag hon kommit så långt i praktiktiden att hon träffar egna patienter, även om det sker under handledning av en kollega.
– Det enda jag inte får göra är att skriva ut recept.
Sana Marrouch är bara en av många högutbildade syrier som under senare år lämnat sitt hemland för en tryggare tillvaro i Sverige. Många av dem har också arbetat inom vården. När Migrationsverket och Arbetsförmedlingen i Sörmland gjorde en kartläggning hittade man 150 personer med vårdbakgrund. Bland dem fanns 30 specialistläkare, alla med permanent uppehållstillstånd och boende på olika håll i länet.
Landstinget Sörmland, med konstant brist på läkare, lät inte tillfället gå sig ur händerna. I början av mars bjöd man in nyanlända med vårdbakgrund till mingelkväll på Mälarsjukhuset. Tanken var att både landstinget och inbjudna skulle få möjlighet att presentera sig själva.
Sana Marrouch var med på minglet. Liksom Pierre Adamo, också han från Syrien och med 25 års erfarenhet som hudläkare.
I dag har båda praktik på hudkliniken, även om Pierre Adamo inte kommit lika långt på väg som Sana Marrouch.
– Jag ska titta, lyssna och vara tyst, säger han själv, men medger att hans kunskaper också kan vara till hjälp för hans svenska kollegor.
Det skriver hudklinikens verksamhetschef Sol-Britt Lonne-Rahm under på.
– Våra nyanlända kollegor är en stor tillgång. De tillför ny kunskap om åkommor som vi inte haft så stor erfarenhet av här i Sverige, till exempel sådana som främst drabbar människor med mörk hud.
Men det ställer också krav på landstinget som arbetsgivare.
– Vi måste bli bättre på att se vad som behöver kompletteras i kunskap så att vi kan skräddarsy deras utbildning.
– Det optimala är när man kan låta en ung ST-läkare gå i par med en erfaren nyanländ kollega. ST-läkaren kan inte så mycket om hudsjukdomar som den erfarnare kollegan, som i sin tur inte vet så mycket om det svenska sjukvårdssystemet. På det här sättet kan de utbilda varandra, säger Sol-Britt Lonne-Rahm.
Lika viktigt är det förstås att få de nyanlända läkarna att stanna i landstinget, också sedan de fått den efterlängtade svenska legitimationen. Sana Marrouch och Pierre Adamo har inga planer på att lämna Sörmland.
– Nej vi trivs här, säger Sana Marrouch, som bor i Katrineholm tillsammans med två tonåriga söner och maken som är kirurg.
– Det känns tryggt att bo i en liten stad där barnen kan vara ute på kvällarna utan att jag behöver vara orolig.
Pierre Adamo, med fru och tre barn, är lika nöjd med sin nya hemort Eskilstuna. Stockholmsregionen med sin bredare arbetsmarknad lockar inte alls.
– Nej jag vill vara kvar i Sörmland och arbeta som hudläkare, säger han.