Den stora skillnaden i år, jämfört med tidigare år, är att de cirka 120 000 personer som har valt att få sin myndighetspost digitalt via tjänsten Mina meddelanden inte får någon pappersdeklaration hemskickad.
– I stället har de fått en avisering via sms eller mejl om att de ska logga in via e-tjänsten eller appen och deklarera, berättar Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket och fortsätter:
– Om man inte har fått någon deklaration kan det vara så att man har anslutit sig till Mina meddelanden, men kanske har glömt bort det nu när alla andra får sina deklarationer.
Senast den 4 maj ska deklarationen vara inlämnad.
– Enklast är att deklarera genom att ringa, sms:a, använda appen eller e-tjänsten. Alla som har fått koder och bara kan godkänna sin deklaration gör det enkelt genom att ringa eller sms:a, säger Anna Sjöberg.
Hon rekommenderar att man använder e-tjänsten på Skatteverkets webb om man har en lite svårare deklaration, till exempel om man har sålt bostad, värdepapper eller om man ska deklarera som företagare.
– Då får man många uppgifter redan förifyllda och man får hjälp med att räkna ut sin nya skatt när man har gjort alla sina ändringar.
Vilka avdrag ska man hålla koll på?
– Först ska man alltid titta att de avdragen som är förifyllda är korrekta. Att ränteutgifter är korrekta eller om man vill omfördela dem mellan makar. Sedan är det att se till att rot- och rutavdragen stämmer.
Det vanligaste avdraget gäller resor till och från arbetet. Kostnader för över 10 000 kronor är avdragsgilla. Bilavdraget uppgår till 18,50 kronor per mil. Man ska vinna två timmar på att åka med egen bil i stället för att åka kommunalt.
– Där är det viktigt att tänka på att man gör den där tidsvinsten, säger Anna Sjöberg.
Skatteverket kommer i år att göra en särskild kontrollinsats kring försäljning av bostad mot bakgrund av att avdragen för förbättringsutgifter har ökat med 16 procent på fyra år. I år ska 6 537 sörmlänningar deklarera försäljning av bostad.
– I samband med redovisning av förbättringsutgifter finns risk för fel, eftersom reglerna är komplicerade. Men man gör även andra fel. Det händer att personer glömmer att dra av för exempelvis lagfart, pantbrev och kapitaltillskott till bostadsrättsföreningar, säger Susanne Persson, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.
Skatteverket gör i år även en särskild kontrollinsats när det gäller försäljning av värdepapper. Tidigare kontroller har visat att det ofta blir fel när omkostnadsbeloppet ska beräknas, det vill säga vad man har köpt värdepappret för. I år ska 15 391 sörmlänningar deklarera försäljning av värdepapper.
– Vi vet att reglerna för att beräkna omkostnadsbeloppet är svåra att tillämpa, men på webbplatsen kan man få hjälp med det, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.
Länktips om deklarationen:
Skatteverkets broschyr om försäljning av värdepapper.