Den är Sörmlands populäraste hundras

Den finns i tre färger och är i grunden en jakthund. Sveriges populäraste hundras går hem även i Sörmland. Men i vissa av våra kommuner får den se sig slagen.

sp49c654.jpg

sp49c654.jpg

Foto:

Sörmland2016-02-04 05:30

Under 2015 registrerades 2 489 labradorer i Svenska kennelklubbens register. Det gör den till den populäraste hundrasen i landet. Den är också Sörmlands vanligaste hund. Av våra nio kommuner är det fem som har labradoren i topp.

Men hur kommer det sig att det är just labradoren är så populär? Vi ställer frågan till Hans Rosenberg, presschef på Svenska kennelklubben.

– Det är en jakthund och en familjehund. Eftersom det är en apportör så är den samarbetsvillig och vill vara till lags, säger han.

Sedan är det också så, menar Hans Rosenberg, att ju vanligare en hund blir desto populärare blir den.

– Träffar du en viss hundras ofta så blir du mer benägen att skaffa en sån.

Finns det någon hundras som hotar Labradorens plats i toppen?

– Schäfer och golden retriever ligger där uppe i toppen tillsammans med labradoren. Ibland går de om varandra, så det går lite upp och lite ner.

Sedan beror det också på hur en ras registreras.

– Vi har exempelvis delat upp chihuahua i lång- och korthårig. Om man slog ihop dem så skulle de klättra rejält, samma sak med taxen som finns i flera olika storlekar och hårlag. Men jag tror inte att de skulle hota topplaceringarna ändå.

Vilken hund som varit populärast i Sverige har varierat lite genom åren.

– Länge var schäfern i särklass populärast. Och på 1960-talet var det pudeln, säger Hans Rosenberg.

Och tittar man i Jordbruksverkets register över hundar i Sverige så är faktiskt schäfern mer vanligt förekommande än labradoren.

– Det är en otroligt duktig, arbetsvillig och mångsidig hund. Även om den är rätt krävande, säger Hans Rosenberg.

Hos Jordbruksverket går det att bryta ner statistiken på kommunnivå. För Sörmlands del följer många av kommunerna landet i stort, med labrador eller schäfer i topp. Men det finns ett undantag. I Trosa är Jack russell terriern vanligast.

– Storstadskommunerna följer vår topplista, men i kommunerna utanför kan det synas tydliga skillnader. Exempelvis om det är många jägare i en kommun. På lokal nivå kan det också handla om så små siffror att om det finns en tongivande uppfödare i kommunen så kan det synas i statistiken, säger Hans Rosenberg.

Registret hos Svenska kennelklubben är frivilligt. Men enligt lag ska alla hundar registreras hos Jordbruksverket.

– Det har varit lag på det sedan 2001. Det beror på att om det är någon hund som ställer till oreda så ska det gå att spåra ägaren, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om