I dag finns bara en enda gård i Sverige som föder upp ekologiska slaktkycklingar och i handeln kostar eko-kycklingen nästan tre gånger så mycket.
Att det bara finns två multinationella företag som förser branschen med ägg och kycklingar försvårar för kravuppfödarna.
Både Ross och Cobb levererar bara de snabbväxande hybriderna. De kycklingar som för 60 år sedan växte långsammare finns inte längre kvar på marknaden.
Även om de ekologiska kycklingarna äter mindre varje dag eftersom de är ute och pickar och ska hitta maten själva, måste uppfödaren jobba för att de inte äter så mycket som de är framavlade för, samtidigt som de inte ska tvingas gå hungriga genom livet.
För att en bättre ekologisk produktion i framtiden krävs nya djur som är byggda för att växa i långsammare takt.
De stora skillnaderna i kraven som ställs på ekologisk respektive konventionell uppfödning gör att ekologisk kyckling är flera gånger dyrare.
Peter Vårenius som föder upp kycklingar utanför Laxne i Gnesta kommun tror att det skulle finnas fler ekologiska uppfödare om folk var beredda att betala mer för kycklingköttet.
- I slutändan är det en ekonomisk fråga. Ville konsumenten ha och var villig att betala för det skulle det säkert finnas.