"Det är aldrig helt säkert"

Den senaste tidens kalla väder har gjort att isen nu har lagt sig på många sjöar. Skridskoåkare har kunnat ge sig ut, men det gäller att vara försiktig eftersom isarna fortfarande är ganska tunna.

Is skridskor

Is skridskor

Foto:

Sörmland2014-12-30 20:00

Tony Rosten är sekreterare och aktiv medlem i Eskilstuna långfärdsskridskoåkare.

– Vi har åkt många turer nu i helgen, men på sina håll är isarna tunna. Man måste veta vad man gör om man ska ge sig ut på isen. Är man bara försiktig, har utrustning, har med sig sällskap och kan någonting hur man läser isen så ska man kunna ge sig ut.

Enligt Tony Rosten är i stort sett alla små sjöar i Sörmland isbelagda.

– Mälaren har lagt sig i de grundare delarna, inte i de stora fjärdarna. Runt Sundbyholm ligger isen, men isarna är ganska tunna fortfarande. Hela Galten ligger, väster om Kvicksund. Stora delar av den så kallade Blacken ligger också. Man ska vara försiktig, för de har ganska nyligen lagt sig.

Eskilstuna långfärdsskridskoåkare rekommenderar att man åker med en klubb eller tillsammans med vänner som har kunskap om hur isarna lägger sig och hur man säkert färdas på isen.

Efter den senaste tidens kyla har vädret slagit om och blivit varmare. Enligt vädertjänsten Yr ska det bli töväder med plusgrader på torsdagen, fredagen och lördagen.

– Ett par dagars plusgrader är inga problem, sedan ska det bli kallt igen. Isarna lagrar kyla, säger Tony Rosten.

Han menar att det ändå är viktigt att vara försiktig om man ger sig ut på isen.

– Det är aldrig helt säkert. Ska du åka på sådana ställen som Mälaren kommer du alltid att ha en risk att det inte är tjockt överallt, även om det är 20-30 centimeter på vissa ställen. Man ska vara försiktig helt enkelt.

Tony Rosten poängterar att man ska ha respekt för isen.

– Långfärsskridskor är jättehärligt. Det är en jättestor frihetskänsla, men man ska ha respekt även om det ser jättehärligt ut. Isarna förändras hela tiden och det gäller att vara försiktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om