"Det är ingen tvekan att det har betydelse"

Det är viktigt att rösta i EU-valet. Det budskapet till väljarna trummas in med kraft från alla partier. Men hur viktigt är det att också ha en politiker från det egna länet i EU-parlamentet? Och hur drabbas län som liksom Sörmland saknar representation?

Sörmland2014-05-12 05:30

Sörmland har ingen egen politiker i Bryssel. Och så kommer det med största sannolikhet att förbli även den kommande mandatperioden. Vi har frågat partiernas högst placerade sörmlänningar vad de kan göra för sitt hemlän i parlamentet, men deras svar saknar praktisk betydelse. Alla står så långt ner på listan att det är föga troligt att någon av dem kommer in.

Undantaget är Piratpartiets andranamn Amelia Andersdotter. Hon har redan i dag en plats i parlamentet.

Men Amelia är Enköpingsbo, någon sörmlänning finns inte på Piratpartiets valsedel.

Men har det någon betydelse om ett län har en politiker i EU-parlamentet?

Norrköpingsbon och EU-parlamentarikern Göran Färm (S) tycker det.

Han är övertygad om att Östergötland haft nytta av hans uppdrag i Bryssel.

– Det är ingen tvekan om att det har betydelse. Som EU-parlamentariker kan man vara med och påverka, men också ge tips och idéer och förmedla kontakter som hemlänet kan dra nytta av.

Nu lämnar snart Göran Färm EU- parlamentet, efter 2,5 mandatperioder. Han tycker själv att han lyckats påverka i flera viktiga frågor under sina år där, både i sådant som rört Östergötland och grannlänet i norr.

– Jag hade till exempel ganska intensiva kontakter med Nyköpings dåvarande kommunalråd Göran Forsberg när det gällde Ostlänken. Och jag var med och påverkade när EU hotade att stoppa medlemsländernas möjligheter att subventionera småflygplatser. Att det inte blev något av med det var helt avgörande, åtminstone för flygplatserna i Norrköping och Linköping.

Men nyttan för hemlänet handlar inte bara om att påverka politiska beslut, säger Göran Färm.

– Jag vet vad som rör sig i Bryssel och det kan jag tipsa östgötarna om, både på hemmaplan och när jag träffat dem på plats.

Mycket handlar också om att bygga nätverk och Göran Färm pekar på flera där han själv varit aktiv. Då har det ofta gällt samarbetet mellan EU, näringsliv och universitet.

Vad kan då Sörmland göra för att kompensera bristen på egen EU-politiker?

– Man kan liera sig med andra i regionen, tycker Göran Färm.

– Dessutom hänger inte allt på att man är representerad i parlamentet. Det finns flera andra viktiga EU-organ som man kan lansera en sörmlänning till. Det tycker jag man ska göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!