"Det är ju vård man vill ha"

Hur kunde Vård för pengarna på ett år bli det parti som fick flest röster av alla i Nyköping? SN frågade några väntande entréhallen på Nyköpings lasarett.

SÖRMLAND2014-11-15 11:25

– De vill ha en förändring och ta bort en massa administration och det behövs. Jag röstade inte själv på Vård för pengarna, men såhär i efterhand skulle jag ha gjort det eftersom de inte kom in i styret. Nu tror jag det blir svårt för dem att påverka, säger Rolf Köhler.

Han har själv erfarenhet av allt för långa väntetider i vården.

–Tremånadersgarantin kan man glömma, säger han.

Mycket kan handla om vilka erfarenheter man som patient har av vården, tror fikakompisen Lars Näslund.

– Jag tillhör Stockholms läns landsting och har goda erfarenheter av vården, så jag har nog inte funderat över om ett parti som Vård för pengarna skulle behövas där, säger han.

Men det är inte bara patienter som tycker att budskapet tilltalar. Berit Thor Vinghed är numera pensionerad sjuksköterska och skulle kunna tänka sig att gå med i partiet.

– Det är viktigt att det finns ett parti som ser till vårdpersonalens bästa. Man sparar på fel ställen och tar inte in vikarier till exempel. Mycket vårdpersonal är utsliten. Det är jättebra att man nu satsar på bättre schemaläggning, man måste se till personalens hälsa för att de ska orka, säger hon.

Partiets namn var det avgörande för Walter Habbe.

– Det är ju vård man vill ha för pengarna, inte en massa tjänstemän. Att de valt ett sådant namn gör att man vill rösta. Det är bra att de sparar ner på nämnderna, vad de gör vet man ju inte om, säger han.

Även ett äldre par som inte vill medverka med namn i tidningen, tycker att det behövs en omfördelning av resurserna i landstinget.

– Det är ju vården landstinget ska satsa på inte en massa annat. Vård för pengarna fick min röst, säger mannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om