"Det är tråkigt att vi fortfarande behövs"

2005 startades diskrimineringsbyrån Humanitas. Tio år senare har medvetenheten kring frågan ökat men problemen kvarstår. Fortfarande diskrimineras människor i sin vardag.

DRAG-Humanitas-150904-VK.jpg

DRAG-Humanitas-150904-VK.jpg

Foto:

Sörmland2015-09-12 11:06


– Det är ett stort problem vi brottas med, säger Malin Göransson, informations- och utbildningsansvarig på Humanitas.
Sedan 2005 har diskrimineringsbyrån Humanitas jobbat med diskrimineringsfrågor i Sörmland samt Västmanlands län och i år firar de tio år som verksamhet. I dag har de två heltidsanställda och en projektanställd som jobbar för att motverka diskriminering på bland annat arbetsplatser, i skolan och inom sjukvården. De erbjuder också rådgivning för människor som upplever att de blivit diskriminerade.
– Det är fortfarande ärenden om diskriminering på grund av etnicitet och funktionsnedsättning som dominerar. Så har det sett ut genom åren. Det kan handla om att man inte blir kallad till en arbetsintervju för att man inte har ett svenskklingande namn, säger Therese Isaksson, verksamhetsansvarig och handläggare.
– Det är tråkigt att vi fortfarande behövs efter tio år men samtidigt är det fler som har upptäckt att de kan vända sig till oss, säger Malin Göransson.
Humanitas bjuds allt oftare in till arbetsplatser, företag och skolor för att informera om vad diskrimineringslagen säger, vad som gäller för arbetsgivare och personal samt vilka rättigheter man har som anställd och människa. Men de pratar också om de svagheter som de menar finns i lagstiftningen. Det krävs bevis på att man har diskriminerats för att det ska gå att driva ett ärende i dag, enligt Humanitas.
– Det vi kan göra är att visa hur man kan få tag på bevisen. Till exempel genom att begära ut alla ansökningar till en tjänst så att man kan jämföra de andra sökandes kompetens med sin egen, säger Therese Isaksson.
– Det är också viktigt att prata om normkritik, så att fler uppmärksammar problemen. Det är inte de som bryter mot normen som ska behöva lyfta frågan, säger Malin Göransson.
Tioårsjubileet ska Humanitas fira den 16 september på biografen Royal i Nyfors. Under kvällen kommer fokus att ligga på diskriminering av människor med någon form av funktionsnedsättning. Bland annat kommer organisationen att informera om det nya tillägget i lagen som säger att bristande tillgänglighet är en typ av diskriminering. Det kommer också att bjudas på föreläsning om hur ADHD kan vara en funktionshöjare snarare än en nedsättning.
När det gäller framtiden är personalen försiktigt positiva, som de själva beskriver det. Organisationen är beroende av bidrag och måste därför söka nya pengar för varje år.
– Vi blir begränsade i hur mycket vi kan utveckla verksamheten när vi bara får bidrag för ett år i taget. Det vore önskvärt att få för tre år så att vi kan planera mer långsiktigt, säger Therese Isaksson.
– Det är svårt att arbeta med diskriminering eftersom det ofta är ord som står mot ord. Men vi ser en ökad medvetenhet i samhället och då ökar möjligheten för oss att göra skillnad, säger Malin Göransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om