Området som kartläggs under årets inventering sträcker sig från Rågö ned till Oxelösund. Vid undersökningen används undervattensfilmningar, lutherräfsa och sidoseende sonar i områden som är tio meter eller grundare. Med sonaren får man en bild av bottenstrukturen och arter bestäms med undervattensfilmning. På så sätt fås en god övergripande bild av hur stora områden av botten täcks av täta bestånd av bottenvegetation. I de fall då det är fortsatt svårt att artbestämma plockas exemplar upp med vad som ser ut som en större räfsa eller genom snorkling.
– En sådan här kartläggning har inte gjorts tidigare i Sörmland, säger Johanna Bergman, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.
De höga naturvärdena som man vill hitta i länet innehåller arter som bidrar med en mängd ekologiska funktioner, genom att de bland annat fungerar som mat, skydd eller boende för andra arter.
– Det kan också vara arter som bidrar med en förbättring av miljön i havet i stort så som ålgräsängar som minskar bottenerosion och binder koldioxid eller blåmusslor som tar upp näring genom att filtrera vattnet, säger Johanna Bergman.
Kartläggningen är tänkt att ge en bild av mångfalden efter kusterna i Sörmlands marina miljö och ligga till grund för länsstyrelsens bildande av marina naturreservat och ärenendehantering av till exempel anläggning av bryggor och muddringar.