Det här gäller när du ska skjuta fyrverkerier

Inget nyår utan fyrverkerier. Det anser många personer, men det finns en hel del saker att tänka på innan raketerna kan avfyras. Strängnäsbon Magnus Cieslak från företaget Pyroevent vet vad som gäller.– Det här är mitt kall, säger han.

Foto:

Sörmland2015-12-30 06:01

Flower power, Woodstock och Blazer är namnen på några av de många fyrverkeritårtor och pinnraketer som täcker väggarna i Magnus Cieslaks butikslokal i Strängnäs.

– Det är här som vi säljer fyrverkerierna innan nyår. Vi importerar ett eget märke som vi själva utformar, både hur förpackningarna ser ut och innehållet i raketerna. Jag tänker ut hur de ska ut och försöker fånga det som är vackert, berättar han.

Försäljningen av raketer inför nyår brukar pågå mellan den 27 december och den 31 december på olika platser runt om i landet.

Enligt Magnus Cieslak är det här en praxis inom fyrverkeribranschen som har gjort att folk skjuter sina fyrverkerier vid ett samlat tillfälle och inte utspritt över flera dagar.

– Man märker att branschen har utvecklats vilket jag tycker är väldigt bra. Sedan vi slutade med att sälja smällare för tio år sedan har det blivit mycket bättre. Det smälls inte lika mycket vid utspridda tillfällen nu för tiden utan det är koncentrerat till en och samma stund.

En av de stora trenderna inom fyrverkeribranschen, enligt Magnus Cieslak, är att fler har gått över till att köpa fyrverkeritårtor som står stadigt och kan skjuta upp flera olika raketer.

Även tystare alternativ som inte smäller högt för att djur inte ska bli skrämda, har blivit populärare.

– Det har alltid varit djurägare som har hört av sig men sedan smällandet blivit mer koncentrerat till midnatt har det blivit bättre. Även ur miljösynpunkt har det blivit bättre i branschen tycker jag. Samtliga fyrverkerileverantörer har fått sina fyrverkerier inspekterade av en statlig myndighet och det var endast en sorts raketer från en leverantör som inte höll måttet, förklarar han.

Det är dock inte enbart fyrverkeriförsäljning som Magnus Cieslak sysslar med.

Sedan 16 år tillbaka sköter han om det stora fyrverkeriet vid tolvslaget i Eskilstuna och tillverkar dessutom pyroteknik som används vid bland annat Melodifestivalen.

Fyrverkerier och pyroteknik har varit Magnus Cieslaks stora intresse genom hela livet och han har inga planer på att byta yrkesbana.

– Jag har alltid haft respekt för fyrverkerier. Jag tycker att det är något alla borde ha, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om