Det här klagar sörmlänningarna på

Den som hamnat i tvist med ett företag kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden. Vi har tittat på vilka anmälningar som kommit in från Sörmland hittills i år.

WEBB Arn1366x768.jpg

WEBB Arn1366x768.jpg

Foto:

Sörmland2015-10-26 05:30

"Jag kom in till frisörsalongen med en bild på hur jag hade velat ha mitt hår. Resultatet blev inte alls likt den bild jag hade tagit med som var i blonda och mörkblonda toner, jag gick därifrån med brunt, orange och grönt hår."

Så skriver en sörmlänning i sin anmälan till Allmänna reklamationsnämnden. Besöket hos frisören blev inte som hon hade tänkt. Enligt anmälan skulle hon få betala ytterligare 1 500 kronor för att få felet åtgärdat. Något anmälaren inte ville gå med på. I stället vill anmälaren ha pengarna tillbaka eller få håret fixat hos en annan frisör.

– Det ska framgå klart och tydligt vilka krav man har när man gör sin anmälan och man ska också berätta hur man kommit fram till kraven.

Det säger Helen Eriksson, kommunikatör på Allmänna reklamationsnämnden.

– Till oss kan man vända sig för att få sin tvist prövad.

Anmälan måste vara skriftlig och måste göras av en konsument.

– Innan man anmäler till oss ska man först ta reda på sina rättigheter, vända sig till företaget med sina krav och ge dem rimlig tid att svara. Om företaget svarar nej, eller kanske inte svarar alls, så finns det en tvist och då kan man vända sig till oss.

Antalet anmälningar som kommer in till ARN har under de senaste tre åren legat ganska stabilt runt 11 000. Vad som däremot varierat är vilken typ av tvister det handlar om. För 2012 och 2013 var elektronik det som vållade flest klagomål. En som kommer läggas till årets statistik i den kategorin är en anmälan från en sörmlänning som köpte en mobiltelefon av en telefonförsäljare.

"Mobilen blev böjd på grund av dålig kvalitet och garantin borde täcka ett sånt fel i den nyaste generationen."

Anmälaren har enligt sin anmälan kontaktat företaget som tillverkar telefonen och fått till svar att telefonen måste bytas ut och att hon måste betala över 3 000 för detta.

"Ett stort företag står för sina produkters kvalitet, jag står inte för extra kostnaden för att jag redan köpte telefonen för 7 395 kronor."

Förra året var det resor som ledde klagomålstoppen. En trend som fortsatte under första kvartalet i år. Även sörmlänningarna har haft klagomål på resor.

"I resan ingick flera besök enligt program. Ett besök som för oss var viktigt blev alldeles fel."

Så skriver en sörmlänning i sin anmälan och vill nu ha ersättning för de uteblivna besöken, som enligt anmälaren bokats in på helger när besöksmålen var stängda.

– Våra största områden är motor, resor, bostad och elektronik. Det kan bero på att det är många som konsumerar varor och tjänster inom de områdena. De senaste åren har vi fått in fler anmälningar om resor. Det skulle kunna bero på att konsumenterna blivit mer medvetna om sina rättigheter, säger Helen Eriksson.

Vad ska man tänka på innan man gör en anmälan?

– Kontrollera att vi kan pröva din tvist. Var tydlig med hur du kommit fram till ditt krav och glöm inte att skicka med bevisning. Det kan handla om bilder, kvitton, avtal, ritningar eller instruktionsböcker.

Anmälan kan göras via ARN:s hemsida där det finns formulär att fylla i.

Helen Eriksson vill poängtera att man, trots att myndigheten heter Allmänna reklamationsnämnden, inte vänder sig till ARN för att göra reklamationer. Först när man klagat och fått ett negativt svar från företaget kan man få sin tvist prövad.

– Även företaget får då möjlighet att skicka in bevisning och ge sin syn på ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om