Det mesta handlade om korna

Den lokala rapporteringen efter Tjernobylkatastrofen tog visserligen fasta på människors oro över strålningen. Men den stora frågan var när kossorna kunde släppas ut på bete.

Sörmland2016-04-22 11:25

Den första artikeln i Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning om kärnkraftsolyckan den 26 april 1986 var en TT-text som publicerades den 29 april. Det hade då gått ett dygn sedan anställda vid Forsmarks kärnkraftverk slagit larm om att något inte stod rätt till.

Radioaktivitet över Sverige, löd rubriken i tidningen.

Man refererade till experter som konstaterade att utsläppen var ofarliga för människor och djur.

Informationen om vad som verkligen hade hänt var knapphändig och rapporterna om förhöjda halter av radioaktivitet i luften och på marken gjorde många sörmlänningar oroliga. Ord som jod, cesium och becquerel var på allas läppar. Vid Studsviks kärnkraftsanläggning utanför Nyköping fick chefen lugna folk som ringde och undrade om deras barn kunde vara ute och leka. I tidningen gavs återigen besked från experterna om att nedfallet var ofarligt.

Sedan följde några dagars medial stiltje när sörmlänningarna firade valborg och första maj. 6 000 personer tågade under Socialdemokraternas röda fanor till Parken Zoo i Eskilstuna för att höra Kommunals dåvarande ordförande Sigvard Marjasin tala. Rubriken på förstasidan den 2 maj kunde ses som ett utslag av svart humor men var sannolikt oavsiktlig: 1 maj firades i strålande väder. Enligt referatet i tidningen nämnde inte Marjasin Tjernobylolyckan med ett ord. Två månader tidigare hade Olof Palme mördats och rörelsen hade annat att tänka på än ett kärnkraftshaveri i Sovjet.

Dagen efter stegrades oron igen. De så kallade experterna, som det hela tiden refererades till, hade nu gått ut med en varning till länets lantbrukare om att inte släppa ut korna på bete under två veckor. De mjölkbönder som tidningens utsända träffade visste inte vad de skulle tro och tyckte informationen var motsägelsefull.

Förstasidan måndagen den 5 maj dominerades av IFK Eskilstunas seriepremiär i fotboll samt Parken Zoos nyhet för året - Fantomenland. Inne i tidningen möttes läsaren av rubriken: Rädda människor ringer till sjukhus.

I artikeln står det att många sörmlänningar är oroliga över stråldoserna men dåvarande chefen på cancerkliniken Britta Hornmark Stenstam säger i texten:

– Den dos vi fått är inte på något sätt skrämmande.

Först fyra dagar senare är följderna av reaktorolyckan aktuella igen. Återigen handlade det om kor. Nu är det en rebellisk mjölkbonde som släppt ut kossorna på bete trots myndigheternas förbud.

– Men jag häller ut mjölken, säger bonden till reportern.

Nästa dag var rubriken nattsvart: Sörmländska kor hotas av slakt.

Utegångsförbudet för mjölkkorna hade lett till att fodret höll på att ta slut.

– Om ingenting görs har bönderna inget annat val än att slakta, säger Lantmännens vd i artikeln.

Slutligen kom så det efterlängtade beskedet alla hade väntat på. Topprubriken på förstasidan den 13 maj skriker ut i feta versaler att det nu är FRITT FRAM FÖR KORNA.

Sörmland är äntligen "friklassat" och myndigheterna meddelar nu att det går bra även för människor att peta i sig det marken kan ge - nässlor, maskrosor och persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om