Det svenska intensivvårdsregistret uppdateras kontinuerligt med uppgifter om den växande skara människor som intensivvårdas för sjukdomen covid-19, orsakad av det nya coronaviruset.
När den här artikeln skrevs (på fredag eftermiddag) innehöll registret uppgifter om 23 patienter som lagts in på någon av intensivvårdsavdelningarna i Sörmland, de flesta på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Siffran gäller alltså samtliga patienter som har vårdats för covid-19 i Sörmland, inte bara de som vårdas just nu.
Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare för Region Sörmland, säger att det faktiska antalet är något högre.
– Intensivvårdsregistret stämmer inte alltid överens med den ögonblicksbild som vi har. Man ska ha med sig att det släpar lite efter, beroende på hur informationen registreras, säger han.
Med det sagt. Här är det vi vet om de 23 patienterna:
Många är relativt unga. Majoriteten, 65 procent, är under 70 år, vilket överensstämmer ganska väl med motsvarande siffra för hela landet, där andelen i skrivande stund är 69 procent.
Spannet mellan yngst och äldst är stort. Den yngsta är en man mellan 20 och 29 år som vårdats på intensiven i Eskilstuna. Den äldsta är en man mellan 80 och 89 år, som även han har vårdats på intensiven i Eskilstuna.
Maria Remén, smittskyddsläkare i Sörmland, har noterat att många som blivit svårt sjuka i länet har varit yngre än den grupp som pekats ut som särskilt utsatt av myndigheterna.
– Det är relaterat till att smittan fick fäste i den åldersgruppen tidigt, framför allt bland de som är födda på 50- och 60-talen, och bland annat i samband med resor till Italien, säger Maria Remén.
Hon tror dock att vi i Sörmland under den närmaste tiden kommer att se att antalet fall av äldre successivt kommer att öka.
– Med tiden kommer det nog bli en förskjutning av åldrarna mot den äldre gruppen, för att de drabbas hårdare, säger Maria Remén.
Precis som det har visat sig internationellt är de flesta covid-patienter män. I Sörmland har hittills 61 procent varit män och 39 procent kvinnor.
De flesta tillhör också en eller flera riskgrupper, där diabetiker hittills är den vanligaste (tio personer), följt av personer som är 65 år eller äldre (tio stycken) och personer med kronisk hjärt- eller lungsjukdom (inklusive astmatiker, åtta personer).
– En förklaring kan vara att diabetes är en vanlig sjukdom i befolkningen, och att diabetespatienter ofta har andra sjukdomar, säger Magnus Johansson.
Tre personer har högt blodtryck, tre personer har nedsatt immunförsvar, två personer har extrem fetma. Som Dagens nyheter tidigare har berättat är en av de som intensivvårdats i Sörmland en gravid 31-årig kvinna.
De covid-patienter som på fredagen intensivvårdades, totalt 18 stycken, ligger samtliga nedsövda i respirator, det vill säga med konstgjord andning. Erfarenheter från andra länder visar att vårdtiden i respirator kan bli lång.
– Vi vet inte riktigt hur länge man måste ligga i respirator, det varierar från patient till patient. Det som är klart är att man får ligga ganska länge. En grov uppskattning är ett par veckor. Men sjukhustiden kan vara betydligt längre än så. Efter två veckor i intensivvård är man ganska svag, säger Magnus Johansson.