Dömda pedofiler kan resa som volontärer

Flera svenska företag och organisationer som förmedlar volontärresor gör ingen bakgrundskoll på sina resenärer. Det kan innebära att barn utsätts för dömda sexualbrottslingar.

Sörmland2016-09-13 22:48

Många väljer att resa utomlands som volontärer i hopp om att göra skillnad för barn och ungdomar i andra länder. Ofta innebär det att arbeta ideellt på en skola eller ett barnhem.

I Sverige är det lag på att alla som arbetar inom förskola, skola och barnomsorg ska visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister för arbetsgivaren.

Men någon lag om registerkontroll för personer som reser för att arbeta med barn i andra länder finns inte.

Elin Gillstam från Katrineholm reste till Kenya för att jobba som volontär på ett barnhem förra hösten. Hon var borta i två månader och reste inte genom ett reseföretag, utan genom den ideella stödorganisationen Kampi ya Motos barn.

– Där var de jättenoga med både utdrag ur belastningsregistret och intervjuer. Det var väldigt viktigt att inte fel personer skulle komma dit med fel avsikter, säger hon.

Lagstiftningen om registerkontroll i Sverige finns till för att skydda barn mot sexualbrott och andra grova brott.

Men då lagen endast gäller inom Sverige skulle dömda pedofiler kunna åka för att arbeta på barnhem och skolor i andra länder utan att någon vet om att de begått brott. Det skydd som står mellan dem och barnen är det aktuella landets lagar, samt de svenska företag som förmedlar resorna.

Men huruvida de företagen och organisationerna tar ansvar varierar.

Majoriteten av reseförmedlarna hävdar att de kräver utdrag ur belastningsregistret från alla som ska arbeta med barn.

Av de 11 företag vi kontaktat har två av dem, AVI och Avista, inget krav på att resenärerna visar att de inte begått några brott innan de reser för att arbeta på barnhem och skolor. Ytterligare två, Indigo travel och Global contact, kräver det endast för resor till vissa länder. Det på grund av att organisationerna på plats i de länderna kräver det och inte de själva.

Av dessa fyra är tre av dem icke-vinstdrivande. Det fjärde, Avista, säljer både språkresor, utlandsstudier och volontärresor.

Genom dem kan människor resa till Indien, Nepal, Chile, Costa Rica, Peru, Argentina och Sydafrika för att arbeta på skolor och barnhem.

Detta utan att någon koll har gjorts på om dessa personer begått sexualbrott mot barn eller andra grova brott i Sverige.

Anders Åkerlund som är VD på Avista menar att vad han vet så erbjuder företaget inget projekt där en volontär vistas ensam med ett enskilt barn. Volontärerna befinner sig antingen med en handledare eller annan volontär, alternativt med flera barn. Likt flera andra företag som förmedlar volontärresor följer de regler och lagar som gäller i det aktuella landet.

– Även om vi vanligen inte begär in utdrag ur belastningsregistret från våra deltagare i volontärprojekten är det ingenting som hindrar att vi i efterhand begär in det när vi finner det motiverat, säger Anders Åkerlund som är VD på Avista.

Han menar att Avista hittills aldrig haft någon manlig sökande till ett socialt projekt med barn och att det är möjligt att de skulle tänka om ifall vi fick en sådan.

Kvinnor kan ju också begå sexualbrott?

– Just ur den synpunkten kan vi komma att se över och införa ett mer generellt krav på utdrag ur belastningsregistret för en del av våra volontärprojekt, säger Anders Åkerlund.

Elin Gillstam tycker att frågan om registerkontroll är viktig att ta upp för att skydda barn i alla länder.

– Jag reflekterade aldrig över kollen när jag reste, eftersom att jag tycker att det är en självklarhet att visa upp utdrag ur brottsregistret. Det är mycket märkligt att inte alla gör det, säger Elin Gillstam.

Jonatan Alvén från organisationen LoveNepal tycker att företagen måste ta sitt ansvar för att skydda barn i andra länder.

LoveNepal är en organisation som jobbar för att skydda och rädda barn i Nepal från barnsexhandel. De har startat flera barnhem och väckt diskussion bland politiker både i Nepal och i Sverige.

Jonatan Alvén tycker att det finns ett stort problem i den svenska lagstiftningen när det gäller att skydda barn i andra länder från brott, både när det gäller sexhandel och andra sexualbrott.

– Att svensk lagstiftning inte gör det förbjudet att köpa sex i andra länder skickar ut helt fel signaler. Personligen tror jag att en lagändring är det första steget för att skydda barnen, säger han.

Han ser ett problem i att företag och organisationer som förmedlar volontärresor inte begär att få ut något utdrag ur brottsregistret för sina resenärer, då det funnits fall där fel personer kommit i kontakt med barn på det sättet.

Det finns exempel där brittiska biståndsarbetare förgripit sig på barnhemsbarn i Indien.

– Omvärlden, och där även företag, måste ta ansvar för att skydda barn i andra länder. Det genom att ta upp ämnet och fundera på hur de kan påverka. Vi måste visa att vi bryr oss om dessa barn, säger Jonatan Alvén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!