Lyckad insats med att nå utrikesfödda för vaccination

Region Sörmland har svårt att nå hela befolkningen med information om vikten av vaccinering. Men nu har man hittat ett framgångsrecept.

Region Sörmlands Eva Rosengren och Marie Strandberg Agnestrand är glada. "Vi ser att drop in är ett bra sätt att nå dem som av olika skäl inte har möjlighet att boka vaccination på egen hand." Under augusti och september återkommer regionen till de olika lokalerna för dos 2.

Region Sörmlands Eva Rosengren och Marie Strandberg Agnestrand är glada. "Vi ser att drop in är ett bra sätt att nå dem som av olika skäl inte har möjlighet att boka vaccination på egen hand." Under augusti och september återkommer regionen till de olika lokalerna för dos 2.

Foto: Privat

Sörmland2021-08-03 11:25

Under fyra dagar i juli befann sig personal från Region Sörmlands avdelning för asyl och migranthälsa i invandrartäta bostadsområdet Fröslunda i Eskilstuna. Pilotaktionen resulterade i över 600 vaccinationer, och en rad drop in-dagar i SFI-lokaler i flera kommuner har ytterligare gett gott resultat.

Spindeln i nätet för insatserna att nå den icke svensktalande delen av länets invånare är sjuksköterskan Marie Strandberg Agnestrand.

– Vi vill nå dem vi inte lyckats nå med ordinarie informationskampanjer, de som inte kan svenska och helt enkelt inte har förstått hur man går tillväga för att boka in vaccinationstid, eller kanske inte har bank-id och har tyckt det blev för krångligt.

undefined
Runt 1 000 personer i Sörmland har hittills getts en första vaccindos genom drop in-insatser för utrikesfödda i SFI-lokaler, på Migrationsverket och i ett bostadsområde.

Fröslunda blev pilotprojekt tidigare i sommar och genom att samarbeta med Eskilstuna kommun fick regionen tillgång till bra, centralt belägna lokaler för ändamålet.

– I samband med kommunens "Sommartorg" i Fröslunda spreds information om att vi skulle komma med drop in-vaccination. Vi hade också hälsoinformatörer på plats i området både innan och under tiden vi var där, för att på olika språk informera om möjligheten att vaccinera sig.

– Vi märkte snabbt att många människor som kom haft funderingar kring vaccinet, men inte tagit tag i saken.

Cirka 630 personer fick på detta sätt en första vaccindos i Fröslunda. Sista veckan i augusti erbjuds dos två på samma vis, då i samlingslokalen Fröet.

Marie Strandberg Agnestrand och hennes kollegor samarbetar även med flera kommuner för att nå elever och anhöriga på SFI, Komvux svenska för invandrare. Lärarna informerar i förväg och regionens personal erbjuder drop in-vaccination också här.

undefined
Läraren Karin Carling och regionens Marie Strandberg Agnestrand under drop in-vaccinationerna för SFI-elever på Campus i Strängnäs.

– Vi har varit i Strängnäs och Nyköping, och ska till Eskilstuna och Katrineholm senare i augusti, tack vare bra samarbeten med kommunerna och SFI-lärarna, som sett behovet av bättre vaccinkunskaper. Det går så mycket osanna rykten, som att kvinnor blir gravida eller infertila av vaccinet, eller att man dör två år efter vaccination.

Tidigare i sommar gavs även cirka 120 asylsökande på Migrationsverket i Flen vaccin genom en drop in-insats, föregången av informationsbrev på sju olika språk.

– Insatserna har varit väldigt givande för oss på plats, många människor har varit glada och lättade över att vi kommit med ett vaccineringserbjudande. De hade helt enkelt inte vetat hur de skulle gå tillväga, så att få hjälpa dem har varit roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!