Du kan få frågor om alkoholen

För att möta och fånga upp det ökade drickandet, ingår nu frågor om alkohol i samtalen om hälsa och levnadsvanor på vårdcentralerna i länet.

Sörmland2014-11-03 06:00

– Tanken är att lyfta frågan om alkohol och göra det mindre skamligt att prata om. I samtalen om hälsa och levnadsvanor med läkare och diabetessköterska finns alkohol med, säger Birgitta Hermanson, sammankallande i nätverket om alkoholfrågor på vårdcentralerna.

Många som har alkoholproblem söker aldrig hjälp och endast en av fem som har alkoholproblem nås av vården i dag. Hjälp måste därför finnas redan på vårdcentraler och företagshälsovård.

– Ju fler vi frågar, desto fler kan få hjälp. När patienten blir uppmärksam på hur alkohol påverkar hälsan, att det ökar fallrisken och påverkar medicinerna blir de mer motiverade till förändring. På varje vårdcentral finns det en person som är kunnig på alkohol, som kan diskutera hur man ska dra ner på alkoholen och även kan hjälpa patienten vidare, säger Birgitta Hermanson.

I projektet Samverkansmodell för ett hälsosamt åldrande har man kunnat konstatera att ganska små åtgärder lett till stora förändringar när det gäller högkonsumtion av alkohol och förekomsten av mild depression.

– När det gäller alkoholkonsumtionen så minskade andelen högkonsumenter av alkohol signifikant i den grupp som utöver alla provtagningar även fick motiverande samtal samt erbjudanden att delta i aktiviteter i kommun och föreningslivet, säger Christina Bremfält, folkhälsoplanerare på landstinget Sörmland.

Inom folkhälsoforskningen finns fyra konstaterade faktorer, så kallade Hörnpelare, som främjar äldres hälsa.

– Det är social samvaro, meningsfullhet, goda matvanor och fysisk aktivitet. Att gå i pension är en av de största förändringar vi gör. Många tappar känslan av sammanhang och dagliga rutiner. Det är inte så konstigt att många tar till alkohol, säger Christina Bremfält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om