Dubbelt så många sjukskrivna för psykisk ohälsa

På fyra år har sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa mer än fördubblats och ökat med nära tusen fall i länet. Värst drabbade är kvinnor i 40 till 50-årsåldern.

sjukskrivningar_112.jpg

sjukskrivningar_112.jpg

Foto:

Sörmland2015-03-02 06:00

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar, både i Sörmland och i Sverige. Och det är en stor skillnad mellan kvinnor och män, visar Försäkringskassans statistik. 73 procent av de som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa i Sörmland är kvinnor.

– Vi har inte hittat något riktigt bra svar på varför det är så, men vi kan se att det finns en ökad risk för sjukfrånvaro i kontaktyrken som vård, skola och omsorg där många kvinnor arbetar. Dels kan det handla om att de yrkena är väldigt belastande, med arbetsmiljö och arbetsvillkor som är stressande och att det skapar ohälsa. Det kan också vara så att det är svårare att klara av arbetsuppgifterna om man lider av psykisk ohälsa. Vi gissar att det är en kombination av de orsakerna, säger Jan Larsson, utvärderingschef på Försäkringskassan.

Jämställdhetsperspektivet, vem som tar mest ansvar för hemmet och familjen, är också en faktor som kan ha betydelse.

– Kvinnor som yrkesarbetar på heltid och tar ett stort ansvar för hem och familj har en större risk för sjukfrånvaro. Där kan det bli dubbla belastningar på kvinnor och det finns säkert ytterligare faktorer som kan väga in, säger Jan Larsson.

De senaste fyra åren syns en närmast lavinartad ökning. I Sörmland har antalet fall mer än fördubblats och ökat med nästa tusenfall.

– Det är en kraftig utveckling. Generellt har sjukfrånvaron ökat sedan 2010 och en stor del av den ökningen består av psykisk ohälsa, säger Jan Larsson.

Den största gruppen sjukskrivna är kvinnor i 40 till 50-årsåldern. Men den största ökningen av psykisk ohälsa finns bland unga.

– De driver inte upp sjukfrånvaron eftersom det är få av dem som arbetar, men skulle trenden fortsätta upp i åldrarna kan det bli en dramatisk utveckling.

De vanligaste diagnoserna för sjukskrivningarna är depressioner, ångest och stressrelaterade sjukdomar. Men diagnoserna hänger ofta ihop och är överlappande.

– Ångest kan ge ett undvikande beteende som i sin tur kan leda till depression och även stress kan ge ångestattacker så ofta hänger de ihop.

Arbetslöshet är också en bidragande orsak till de ökande sjukskrivningarna. För arbetslösa har antalet sjukskrivningar inte ökat så mycket, däremot har sjukskrivningarna blivit längre.

– Det är ju kanske inte så märkligt eftersom det måste vara enklare att ta sig tillbaka till ett arbete som man har än att ta sig tillbaks till en arbetslöshet och en oviss framtid, säger Jan Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om