Lastbilstransporter med sockerbetor, potatis, morötter och spannmål körs upp till Sörmland varje vinter för att läggas ut i skogen. Bland lantbrukare i Skåne sägs att det inte finns något som är så lönsamt som att sälja grödorna till jägare i Mellansverige. På ett år läggs mat för 340 miljoner kronor ut till de vilda djuren.
Och den senaste undersökningen från 2013 visade att de vilda djuren inte bara fick potatis och sockerbetor, utan även wienerbröd, dumlekolor och gammal mat.
– Det förekom att man utfodrade med kasserad mat och kasserat godis. Det är inte okej. Då tog vi inom Jägareförbundet en rejäl debatt om vad som är etisk utfodring, säger Fredrik Widemo, forskningssamordnare på både Jägareförbundet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
I Sörmland finns gårdar som tar emot jordbruksstöd från EU, men också ägnar sig åt jakt och utfodring av vilt. Och problemen uppstår när vintern och utfodringen är slut. Då lämnar djuren skogen och ger sig ut på fälten för att leta mat.
– Under hela växtodlingssäsongen drar alla djur ut på fälten där vi odlar, för då måste de ha mat. Och då är jaktsäsongen slut och man får inte skjuta djuren.
Margareta Malmquist, ordförande i LRF Sörmland, beskriver problemen med de stora viltstammarna som förstör grödorna för så många lantbrukare. Det finns sörmländska lantbrukare som inte kan ha en ordentlig växtföljd och som helt har slutat odla spannmål på grund av viltskadorna, berättar hon.
– Allra värst är det häromkring: Lid, Ludgo, Runtuna, Ripsa, Årdala. Det gjorde inte saken bättre när man började utfodra viltet i slutet av 1980-talet. Det gör att viltstammarna växer och att den naturliga utgallringen av svaga djur inte sker under vintern. Ingen förstod nog hur tokigt det skulle bli.
Sörmland är ett av de län där det utfodras mest i skogarna. Varje jägare lägger ut i snitt två ton mat för att utfodra viltet över vintern. Här finns också mest vilt. Men det är viktigt för jägarnas rykte att utfodringen sköts snyggt.
– Vete och havre tycker vi är okej. Wienerbröd är inte okej, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet på Öster Malma.
– Varken djuren eller jägarnas rykte gynnades av att det låg högar av makaroner i skogen, säger han.
Jägareförbundet rekommenderar att jägarna inte lägger ut mer än vad som äts upp på en vecka.
– Vi försöker stävja massutfodringen, om man vräker ut mat i stora högar blir det problem.
Sedan debatten om etisk utfodring togs har det blivit bättre, säger Fredrik Widemo. I sommar görs en ny undersökning.