För den okunnige kan det verka som ett tragiskt farväl, men flytten från Parken Zoo i Eskilstuna till Dubai Zoo i Förenade Arabemiraten är en avgörande del i det stora internationella bevarandearbete som bedrivs av den Europeiska djurparksorganisationen (Eaza), och som tillämpas av alla dess medlemmar.
Dvärgflodhästen är starkt utrotningshotad. I det vilda uppskattas siffran till färre än 2 500 vuxna individer. Hos djurparker i Europa finns i dag 145 dvärgflodhästar – Ophelia är en av dem. Flytten från Eskilstuna till Dubai markerar slutet på barndomen och början på vuxenlivet. Hos Parken Zoo har hon hittills varit det söta barnet – i Dubai förväntas hon en vacker dag bli den trygga mamman.
– Vi är glada att djuren har möjlighet att flytta från oss, säger Anna Burkevica, veterinär på Parken Zoo.
– Det är klart att vi knyter känslomässiga band till alla våra djur, men i slutändan så är de inte våra. Vi är framför allt tacksamma att kunna bidra till Eazas bevarandeprojekt, säger hon.
Det här är första gången som ett djur flyttar från Parken Zoo till Dubai Zoo. En hane att bilda familj med väntar redan på Ophelia, och processen att göra henne redo för flytten har varit lång och komplicerad.
– Det är inte bra att separera dvärgflodhästarna från sina föräldrar för tidigt, säger Anna Burkevica.
– De har väldigt mycket som de måste lära sig från sina föräldrar innan de blir självständiga, men när de väl blivit det är det vanligt att föräldrarna helt plötsligt börjar stöta bort sina barn. Exakt när detta sker är väldigt olika – de här djuren har väldigt starka personligheter som skapar tydliga kontraster mellan individer av samma art, säger hon.
I Ophelias fall har föräldrarnas distansering blivit extra påtagligt sedan hennes lillasyster Ooni föddes – ett familjetillskott som avslöjades under torsdagen.
I dag jobbar Parken Zoo regelbundet med att göra Ophelia så trygg och säker inför resan som möjligt. Ophelia kommer att resa i en låda som skräddarsytts efter just hennes behov, och som platsbyggts på Parken Zoo efter alla de regler som finns för att transportera djur från Sverige till Förenade Arabemiraten.
– Det känns skönt att det är en så kort resa, 6 timmar och 15 minuters direktflyg från Arlanda, säger Linn Lagerström, zoolog på Parken Zoo.
Trots att resan inte är jättelång berättar Linn Lagerström att det administrativa arbetet bakom att transportera ett djur mellan två länder är omfattande, och ofta oerhört komplicerat.
– Jag fick ett dokument på 64 sidor från Dubai med regler och krav som de ville att vi skulle uppfylla. Hälften av det var på arabiska, så det tog lite tid, skrattar hon.
Det faktum att Ophelia ska resa i en specialbyggd låda som hon har tid att i lugn och ro vänja sig vid är betryggande för personalen. Varje dag övar Ophelia på att självständigt gå in och ut ur sin låda, där hon sakta men säkert vänjer sig vid miljön, alla dofter och ljud.
– Vi vill att hon ska få lära sig att lådan inte utgör någon fara, att hon ska känna igen lukten och känna sig som hemma, säger djurvårdaren Emmy Johansson.
Datumet för Ophelias resa är ännu inte satt. Anna Burkevica påminner om den internationella djurtransportens komplicerade natur, men visar inga tecken på stress. Varje dag som Ophelia får öva på att vara i sin låda för henne närmare målet att genomföra en så trygg transport som möjligt.