Efter fågelinfluensans framfart: Nu hävs skyddsområden

Årets smitta är den värsta någonsin, men nu hävs skyddsområden i landet. "Smittan är fortfarande aktiv", säger Karl Ståhl, djursmittornas motsvarighet till statsepidemiolog Anders Tegnell.

Årets utbrott av fågelinfluensa är det värsta i Sveriges historia.  Karl Ståhl är sedan 22 februari Sveriges statsepizootolog. Han leder myndighetens arbete med frågor som rör allvarliga, smittsamma sjukdomar hos djur. Djursjukdomarnas svar på Anders Tegnell.

Årets utbrott av fågelinfluensa är det värsta i Sveriges historia. Karl Ståhl är sedan 22 februari Sveriges statsepizootolog. Han leder myndighetens arbete med frågor som rör allvarliga, smittsamma sjukdomar hos djur. Djursjukdomarnas svar på Anders Tegnell.

Foto: Stig-Åke Jönsson / TT och Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

Sörmland2021-04-15 17:22

Sedan upptäckten av de omkring 30 döda svanarna, som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, konstaterade var smittade med den högpatogena varianten av fågelinfluensan (HPAI), har flera liknande fall upptäckts i Sverige. 

– Det har fortsatt komma in många rapporter om döda vilda fåglar i stora delar av landet och vi har rapporter från längre norrut än tidigare, säger Karl Ståhl som sedan 22 februari är Sveriges nya statsepizootolog och expert på infektionssjukdomar hos djur.

Det var i Leksand som det förra veckan konstaterades smitta på vilda fåglar, vilket är de nordligaste fallen som någonsin setts i Sverige. Men man ska inte dra alltför stora växlar angående det faktum menar Karl Ståhl:

– Det behöver inte betyda att det aldrig hänt förut eller att det till och med inte hänt än längre norrut, det kanske bara aldrig har skickats in till analys förut. Generellt sett är ambitionen att testa bland vilda fåglar inte lika stor som för tamfjäderfän, säger han.

Det skulle kunna vara en eventuell förklaring till varför det inte rapporterats om fler fall med den högpatogena varianten bland vilda fåglar i Trosa menar han:

– Det är inte samma intresse att ta in vilda fåglar från samma område där smitta en gång påvisats, inte i närtid. Sedan bygger det mycket på att privatpersoner skickar in döda fåglar för analys och om det inte skickas in kan det påverka statistiken på så vis. 

Samtidigt har antalet fall bland besättningar med tama fjäderfän i hela landet minskat under de senaste två veckorna, och sörmländska tamfjäderfän har varit förskonade under hela denna säsong.

Grannlänet Östergötland är däremot ett av de värst drabbade områdena och har sedan 24 februari därför haft restriktionsområden med skyddsnivå 3, som är den högsta nivån, på grund av förhöjd smittorisk. Men nu har Jordbruksverket meddelat att de områden ska hävas och återgå till nivå 2 från och med 21 april.

– Det är jordbruksverket som reglerar nivån. Men att det sänks beror på att det inte kommit några nya fall bland besättningar under en period och då regleras nivån efter en tid. Men nivå 2 innebär också en förhöjd smittorisk och hela landet befinner sig fortsatt i den, säger Karl Ståhl.

Så än är faran inte över med andra ord?

– Nej, smittan är fortfarande aktiv även om situationen är bättre än för några veckor sedan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!