Alla svenskar mellan 18 och 65 ska i tur och ordning erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagsmorgonen och rekommenderar en påfyllnadsdos tidigast sex månader efter den tidigare dosen – fem månader när det gäller personer från 65 år. Och regeringen avsätter ytterligare 100 miljoner kronor för att stödja en snabb vaccinationstakt under 2022.
Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är nöjd. För en vecka sedan röt han till mot myndigheten och krävde besked i ämnet.
– Vi har en budget att sätta och måste lösa bemanningsfrågan för ännu ett år med fullt tryck på vaccinationsstationerna. Det är hopplöst för regionerna att hinna med annars och hopplöst för folk att fatta alla snabba turer. Ska vi vaccinera 50 000 personer i januari, ja då krävs förberedelse, menade han då.
– Nu är jag tacksam att de lyssnade på mig och kom med ett snabbt svar. Nu kan regionerna dimensionera sin verksamhet bättre och befolkningen får veta vad som kommer. I Sörmland räknar vi nu på när vi kan erbjuda de olika åldersgrupperna en påfyllnadsdos. Hur många har hunnit få dos 2 och hur många kan tänkas vilja ha en tredje dos ett halvår senare? Kan vi öka hastigheten, finns personal och lokaler till det? Det är en del vi måste kalkylera med snabbt.
Just nu erbjuds en tredje dos till alla födda 1956 eller tidigare, personer som bor på särskilda boenden, har hemsjukvård eller hemtjänst eller arbetar inom äldresomsorgen, samt personer över 18 år med kraftigt nedsatt immunförsvar. Näst i tur står personer som får LSS-insatser, personer som har beslut om assistansersättning, personer som ingår i medicinska riskgrupper och – alla som är 50–64 år.
En stor grupp i Sörmland, konstaterar Mäkitalo, som inte vill spekulera i på vilken sida årsskiftet de kan börja erbjudas påfyllnadsdos.
– Det finns krav på att vi måste vara klara med en viss andel av gruppen före i kön, innan vi kan välkomna nästa. Och vi tar hela tiden de äldsta i respektive grupp först, det är det viktigaste.
– Men alla får brev hem med information, så ta det lugnt och invänta din tur. Det går inte att boka tid innan vi öppnat för din åldersgrupp, och det fungerar inte att alla börjar ringa och ställa frågor nu.
SKR, Sveriges kommuner och regioner gick under onsdagen ut och kritiserade Folkhälsomyndighetens korta framförhållning.