Redan 2019 körde samarbetsorganisationen Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH igång sitt projekt "Åldras och må bra". Syftet: att skapa öppenhet, sprida kunskap och öka egenmakt och inflytande inom vård och omsorg för äldre med psykisk ohälsa.
NSPH konstaterar att äldre människors mentala hälsa är ett tämligen bortglömt område, och att det därför är viktigt att hitta vägar för samtal. Det kom en pandemi i vägen men i ett antal artiklar har tidningen tidigare berättat om hur föreningen arbetar för att nå målgruppen och få igång en dialog. I huvudsak genomförs projektet i Sörmland.
I höstas besökte vi den fokusgrupp i Eskilstuna som under ett antal träffar samlade sina erfarenheter kring det skambelagda ämnet att må dåligt i själen. Resultatet av samtalen ska bland annat bli till en rapport och en bok. Men, NSPH efterlyser fler deltagare.
– Vi vill mycket gärna höra ännu fler röster kring hur ni över 65 år ser på utvecklingsmöjligheter och förbättringar av stödinsatser och vård, så rapporten blir än mer relevant för verksamheter och beslutsfattare i Sörmland, säger Linnea Eriksson, kommunikatör för "Åldras och må bra".
Har du egen erfarenhet eller är anhörig till en äldre person med oro, ångest eller depression, och kan tänka dig att bli intervjuad? Hör av dig till projektledaren för "Åldras och må bra", Zarah Melander. Mobil: 076-511 26 00. Mejl: zarah.melander@nsph.se. Du får vara anonym.