Chefsekonom: Region Sörmlands sits är extremt ovanlig

Att tvingas ta lån för att kunna betala ut personalens löner är väldigt, väldigt ovanligt för en region. Det förklarar Sveriges Kommuner och regioners chefsekonom och anser att det är anmärkningsvärt att Sörmland samtidigt har runt sex miljarder i tillgångar.

Sveriges regioner och kommuners chefsekonom Annika Wallenskog har aldrig varit med om att en region tvingats låna pengar för att kunna betala ut personalens löner.

Sveriges regioner och kommuners chefsekonom Annika Wallenskog har aldrig varit med om att en region tvingats låna pengar för att kunna betala ut personalens löner.

Foto: SKR

Sörmland2023-09-09 07:55

Sveriges regioner har det riktigt tufft. Det konstaterar SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog och noterar samtidigt att ingen annan region är i närheten av att behöva lån till driften.

– Just nu har Sörmland det allra största underskottet i prognoserna. De har haft en hög kostnadsökning i ett antal år, men det har inte märkts med alla de tillskott regionerna fick under pandemin. Nu är det oerhört tufft, kanske inte minst eftersom länet har hela tre sjukhus. De kostar pengar. Och alla igångsatta investeringar, som ombyggnationerna av sjukhusen där en massa pengar plöjts ner, måste ju fortsätta.

Wallenskog har arbetat på SKR sedan 2010 och bara upplevt att en annan region hamnat i ett så bekymmersamt ekonomiskt läge att det inte fanns pengar till löner, utan att det krävdes extra lån. Som nu i Sörmland där regionen lånar ytterligare 700 miljoner kronor i år och utökar årets låneram till totalt 2,5 miljarder.

– Jämtland-Härjedalen fick bättre ekonomi efter revidering av kommunala utjämningssystemet och hade troligen varit felaktigt missgynnade.

undefined
"Region Sörmland har haft en hög kostnadsökning i ett antal år, men det har inte märkts med alla de tillskott regionerna fick under pandemin", säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. Enligt henne har tidigare bara en annan region och en kommun hamnat i ett likvärdigt bekymmersamt läge.

En region kan inte gå i konkurs. Skattepengar kommer ständigt in, men om de understiger kostnaderna får någon typ av åtgärder sättas in.

– Hur det ska göras och vad som ska hända om pengarna tar slut finns det egentligen inte någon regel för. Men det vore förstås väldigt problematiskt om en region inte kunde betala löner till sina anställda. Jag skulle kunna tänka mig att staten skulle kräva vissa åtgärder för att eventuellt låna ut pengar. Men i det här fallet tror jag inte att staten gör något alls. Jag utgår från att Sörmland agerar i tid och att situationen löser sig på ett eller annat sätt. De anställda behöver inte vara oroliga för sina löner.

Regionerna är ändå sällan helt utan "pengar på banken", utan har ofta en del finansiella tillgångar i bokslutet, förklarar Wallenskog. Några av dessa skulle kunna säljas i en ekonomisk kris, även om de är till för att betala pensionskostnader.

En kontroll visar att Region Sörmland har runt sex miljarder kronor i placeringar, i syfte att användas till kommande pensioner.

– Samtidigt har de lånat pengar för de investeringar de gör.

Är den situationen ovanlig?

– Ja, det kan man säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!