En fjärdedel kvinnor i storbolagens styrelser

Sörmlands största företag rör sig sakta men säkert mot jämställda bolagsstyrelser. Nu är 25 procent av ledamöterna kvinnor, enligt en ny rapport.

"Vi hoppas att den goda utvecklingen ska fortsätta, men såklart i lite snabbare takt", konstaterar Emma Meijer.

"Vi hoppas att den goda utvecklingen ska fortsätta, men såklart i lite snabbare takt", konstaterar Emma Meijer.

Foto: Henrik Jonsson

Sörmland2021-10-20 17:01

– Ett litet men viktigt steg i rätt riktning, det är väl en ganska bra sammanfattning, säger Emma Meijer.

Hon är projektledare för 100-listan, som tillsammans med Östsvenska handelskammaren just släppt sin årliga rapport över hur jämställda regionens bolagsstyrelser är.

I Sörmland har de 100 största bolagens styrelser granskats. Andelen kvinnor har ökat från 22 till 25 procent det senaste året. 59 procent av bolagen har minst en kvinna i sin styrelse.

– Vi vill föra fram budskapet att jämställdhet har en positiv inverkan på företagens lönsamhet, utveckling och attraktionskraft. Det finns många studier som visar på den korrelationen, säger Emma Meijer.

Andelen kvinnor på företagens vd-poster är dock lägre: 11 procent. Rapporten visar samtidigt att de företag som har en kvinnlig vd också har mer jämställda styrelser.

Projektet 100-listan startades av Östsvenska handelskammaren för sju år sedan. Tanken är att samla kompetenta och erfarna kvinnor som är redo att ta styrelseuppdrag i olika bolag på en lista, och fungera som en slags förmedling för de företag som vill ha fler kvinnor i sin styrelse. Just nu finns det 155 namn på listan.

Under arbetet med rapporten fick företagen svara på en enkät, och då bland annat rangordna vilka faktorer som väger tyngst när en ny styrelseledamot ska rekryteras. Lång erfarenhet av branschen rangordnades högst, och mångfald lägst.

– Vi tycker såklart också att kompetens är viktigast. Problemet blir när man väljer kön före kompetens, säger Emma Meijer.

Hur ser ni på frågan om kvotering?

– Vi har inte och kommer inte jobba med kvoteringsfrågan. Tanken är att näringslivet kommer att lösa det här på egen hand, utan regleringar, säger Emma Meijer.

I rapporten ingår även 200 företag i Östergötland och 50 företag på Gotland. De statistiska skillnaderna mellan de olika länen är dock väldigt små. I Östergötland är andelen kvinnor i bolagsstyrelserna 23 procent, och på Gotland är siffran 27 procent.

För Sörmlands del har siffran stigit från 20 till 25 procent sedan mätningarna startade 2018. I den nuvarande takten skulle det alltså ta omkring två decennier innan styrelserna i länets storbolag är helt jämställda, sett till kön.

– Vi hoppas att den goda utvecklingen ska fortsätta, men såklart i lite snabbare takt, konstaterar Emma Meijer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!