Vad är det som fascinerar med svamp?
– Det vi plockar och äter är inte svampen. Den är väldigt fina trådar och det vi ser är frukterna och spridningsorganen. Svamp finns i alla miljöer och utan den hade inte jorden existerat. Att man sedan kan äta en del av dem är ett plus och jag plockar gärna en del goda för att äta upp, annars så är jag mera svampskådare.
Var kan man vända sig om man är intresserad av svamp?
– Här i Katrineholm och Vingåkerstrakten finns det en svampklubb som heter Mandelriskan, det är ingen svampkurs utan vi träffas och plockar och lär varandra. Den är öppen för alla som vill vara med.
Favoritsvamp?
– När det gäller matsvamp så är favoriterna mandelriska, sillkremlor, stenmurklor, champinjoner och blomkålssvamp. De har alla en smak som tilltalar mig, som du ser är inte kantarellerna med och det beror inte på snobberi utan att jag inte tycker att de är så värst goda.
Du skriver böcker om svamp. Är det något nytt på gång?
– Tre böcker och en bok på cd har det blivit. Den senaste är en uppdatering av Tickboken 3. Denna gång hade jag inte råd att göra en bok utan den finns att köpa på cd-skiva. I denna har jag kunnat frossa i bilder på svampar och den är inte gjord för att jag skall bli miljonär utan för att få upp intresset till denna fantastiska svampgrupp.
– Efter varje bok har jag sagt till mig själv att nu räcker det med böcker, får se om det stämmer denna gång.
Finns det matsvamp att plocka i december till julbordet?
– I år ser det ut som om att det går att hitta kantareller, men rätt som det är så täcker snön dessa. Bättre är då att leta efter vinterskivlingen som oftast växer på sälg. Den har en gul hatt, ljusa skivor och en mörk fot. Denna svamp kommer på hösten, fryser till is när det är minus, tinar upp och fortsätter växa vid plusgrader och kan hittas till början av februari.