Statsminister Stefan Löfvens besked i onsdags att det blir ett extra riksdagsval i Sverige söndagen den 22 mars har dragit igång valmaskineriet ute i partierna.
– Som tur är kan vi återanvända en hel del från valet i september, säger Hans Ekström.
De socialdemokratiska valsedlarna kommer troligen att vara identiska med de från den 14 september.
– Vi nominerade riksdagskandidater till hela mandatperioden så det finns ingen anledning att göra ett nytt nomineringsförfarande. Det hade varit en annan sak om vi haft kandidater som blivit inkryssade. Det hade vi i så fall fått ta hänsyn till i de nya listorna.
Lotta Finstorp, sörmländsk riksdagsledamot för Moderaterna, försäkrar att beredskapen är lika god i hennes part.
– Vi ställer om till en valrörelseorganisation direkt efter julhelgerna. Men det kommer säkert att bli en valkampanj som ser annorlunda ut, vi får hitta andra former för att träffa människor.
När det gäller vilket block som bär skulden till den uppkomna situationen har de däremot, föga förvånande, olika uppfattningar. Hans Ekström hade direkt efter valet förhoppningar om ett samarbete över blockgränserna.
I dag beklagar han att det inte blev så.
– Tyvärr stängde Alliansen dörren i budgetprocessen.
Lotta Finstorp ser istället förklaringen i Stefans Löfvens fackliga förflutna
– I facket är strejken det yttersta vapnet, iriksdagen motsvaras det av nyval.
Men på en annan punkt är de helt överens. Den bild som media gett av Sverigedemokraterna som ett särbehandlat riksdagsparti stämmer inte.
– SD är inte alls utfrusna. De sitter i utskotten och är med på våra resor. De behandlas precis som andra partier, säger Lotta Finstorp.
– SD är sårade för att ingen pratar med dem fast de fick 13 procent av rösterna i valet. Det är ingen särbehandling. Efter valet 2006 hade Socialdemokraterna 35 procent av rösterna, men fick inget inflytande för det. Det är så det fungerar i politiken., säger Hans Ekström.