"Energibolagen är som döende dinosaurier"

Skatten på solel kommer inte att stoppa övergången till förnybar el, men den kan försena den så mycket att Sverige kommer på efterkälken.Det anser Johan Ehrenberg, debattör, publicist och solelproducent.

Sörmland2016-07-14 04:00

Johan Ehrenberg ser den nya skatten som ett tydligt bevis på att regeringen gett efter för påtryckningar från de stora energibolagen.

– Bolagen vet att det inte går att stoppa utvecklingen, men de försöker bromsa så länge att de själva hinner ställa om produktionen. De är som döende dinosaurier som bara klampar runt.

Den 1 juli infördes den kritiserade skatten på solenergi. Nu ska solelanläggningar med en effekt på mer än 255 kilowatt betala skatt på all el som produceras däröver. Mindre anläggningar är fortfarande skattebefriande, men skatten kan ändå komma att slå hårt mot större fastighetsägare som har alla fastigheter i ett och samma bolag.

Det gäller de flesta kommunala fastighetsbolag. I Sörmland har den nya skatten därför fått flera bolag att tveka om de ska fortsätta investera i solenergi, vilket vi berättade om i gårdagens tidning.

Skatten har fått skarp kritik från många håll och nu har energiminister Ibrahim Baylan också lovat att den ska ses över. Kanske går det att ändra reglerna så att maxtalet gäller per anläggning och inte som i dag per juridisk enhet.

Men det löftet ger inte Johan Ehrenberg mycket för.

– Baylan kommer att banga. Han kommer inte att våga utmana bolagen. Utredningen kommer att rinna ut i sanden utan att presentera ett enda skarpt förslag.

Johan Ehrenberg är ETC-grundaren som började intressera sig för klimatfrågan. Ganska snart kom han fram till att allt handlar om energi, hur den energi vi använder påverkar klimatet och vad den gör med miljön.

– Jag insåg snabbt att solenergi är den bästa lösningen. Det är en lögn att jorden skulle lida av energibrist. Vi har ett jättelikt kärnkraftverk däruppe som matar ut mer energi än vi någonsin kommer att behöva. Det gäller bara att ta tillvara den.

Därifrån var det inte långt till den första egna anläggningen. Som sommarboende utanför Katrineholm låg det nära till hands att Johan Ehrenberg letade efter en lämplig plats i trakten.

Det började blygsamt 2009 med ett par solpaneler och några små vindkraftverk på en stenig kulle strax utanför Katrineholm. I dag har anläggningen växt till Sveriges största solpark, strax intill riksväg 52 vid Katrineholms västra förbiled. Förbipasserande som vill ta en närmare titt är välkomna alla dagar anläggningen håller öppet.

Där står i dag rad efter rad med solpaneler som tillsammans levererar betydligt mer än lagenliga skattebefriade 255 kilowatt.

– Men vi klarar oss eftersom vi är ett elbolag.

Det finns alltid möjlighet att komma runt hindren och Johan Ehrenberg har tagit till sin uppgift att visa på vägarna. Eller kryphålen.

– Någon måste ju ge hopp till alla som vill ha en förändring, är hans egen förklaring.

Så Johan Ehrenberg fortsätter utmana myndigheter och storbolag. Närmast med ETC Tomat, ett projekt han startat tillsammans med artisten och hängivne tomatodlaren Stefan Sundström. Intresserade kan köpa andelar, som så småningom kan växlas in i form av ekologiska tomater.

Tomatodlingen växte fram ur ett beslut att utvidga solcellsanläggningen bakom de befintliga solpanelerna.

– När vi tittade på solcellsanläggningar såg vi att de riktigt stora faktiskt liknar växthus. Det tyckte vi att man borde kunna utnyttja.

Så nu ska det byggas fem stora växthus för tomatodling. Varje växthus kommer att ha genomskinliga solpaneler som producerar mer el än växthuset konsumerar.

– Det blir inte bara självförsörjande utan ett plushus, säger Johan Ehrenberg.

Möjligen kan det också bli en nagel i ögat på alla energibolag som riskerar att förlora energislukande växthusanläggningar som kunder. En förlust som i så fall inte kommer att beklagas av Johan Ehrenberg.

– Energi handlar om så mycket mer än "två hål i väggen". Det är en fråga om makt och människors önskan att själva ta kontrollen över elproduktionen. Utvecklingen av egenproducerad ren el går inte att stoppa.

Till sist handlar det om politik, enligt den övertygade socialisten Johan Ehrenberg.

– Förr eller senare blir antalet solcellsproducenter så många att man med röstsedeln kan avgöra vem som får bilda regering. Då tvingas politiken anpassa sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!