Satsningen inleddes på tisdagen med ett möte på Fortet i Eskilstuna. Vid mötet deltog bland annat representanter för Energikontoret, Energimyndigheten och tillverkande företag som deltar i satsningen.
– Jag tycker det ser bra ut. Vi har intresserade företag som är villiga att samverka, säger Erika Strömvall, biträdande projektledare vid Energimyndigheten.
Åtta företag har anmält sig till satsningen. Det finns fortfarande möjlighet för fler att vara med. De deltagande företagen är tillverkande industrier från hela Sörmland.
Samarbetet kommer att pågå i fyra år. En målsättning är att industrierna ska minska sin energianvändning med 15 procent.
Samarbetet är en del av en nationell nätverkssatsning som stöds av Energimyndigheten och europeiska regionala utvecklingsfonden.
– Vi ser att små och medelstora företag, som är målgruppen i det här, ofta inte har resurser, kunskap eller tid. Då är det här ett sätt att hjälpa dem att effektivisera sin verksamhet och även att förse dem med kunskap, säger Erika Strömvall vid Energimyndigheten.
Nätverken drivs av Energikontoret i Mälardalen, en oberoende regional samverkansaktör inom energi- och klimatområdet.
– Det finns en otrolig potential och många företag betalar stora summor för energi som de faktiskt inte behöver. Detta är ett bra sätt att öka sitt företags konkurrenskraft inte bara ekonomiskt utan även genom en stärkt miljöprofil och stärkt varumärke, säger projektledaren Jesper Sundling vid Energikontoret i Mälardalen.
Enligt Energikontoret har liknande satsningar framgångsrikt sparat stora mängder energi och pengar till deltagarna, i vissa fall miljonbelopp årligen.
– Att jobba med energieffektivisering går ju in på sista raden på räkenskaperna så det blir ju väldigt, väldigt intressant att titta på, säger Mathias Söderholm, koordinator vid Energikontoret.
Erika Strömvall berättar att Energimyndigheten erbjuder ett stöd till små och medelstora företag som heter energikartläggningsstödet.
– Det viktigaste är att vi samarbetar och hjälper varandra att höja varandras kompetens och hittar nya lösningar till varandra, säger hon.
Anders Almqvist arbetar med drift och underhåll på Mavab i Mariefred som är ett av de företag som deltar i satsningen.
– Jag har stora förväntningar. Jag ser med tillförsikt på det här. Vi tror att vi kan spara en hel del på vårt företag.
Han tror att företaget kan spara energi genom att se över ventilation och maskiner.
– Vi är inte ute efter några bidrag utan vi är ute efter att se var vi kan tjäna våra pengar på lång sikt när det gäller att göra bättre åtgärder på företaget.