Två gamla 1800-talshus förvandlas till ett hållbart hem

Köpa nytt eller bygga ut? Ett sätt som blir allt vanligare när huset blivit för trångt är att bygga ihop det med ett annat. Som Erik och familjen gjort med sommarstället i Eskilstuna.

Erik Barnekow bygger med hjälp av Peter Ström på HPS Kulturmiljövård ut sitt gamla mindre sommarhus med hjälp av ett annat. Plötsligt har familjen - snart - en övervåning med rymd där de tidigare fått huka för snedtaken.

Erik Barnekow bygger med hjälp av Peter Ström på HPS Kulturmiljövård ut sitt gamla mindre sommarhus med hjälp av ett annat. Plötsligt har familjen - snart - en övervåning med rymd där de tidigare fått huka för snedtaken.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2021-08-22 08:00

I slutet av den slingrande grusvägen – vi befinner oss i de västra delarna av Eskilstuna kommun – öppnar sig skogen och bjuder på en fantastiskt vacker vy över en gård från 1850-talet. 

Gårdplanen är fylld av hantverksbilar, det klättras på taket och snickras på en vacker glasveranda på södergaveln medan byggställningar täcker den norra. En helrenovering av det stora, gamla boningshuset till synes.

– Kul att du säger det! Titta närmare, så ser du var de två husen fogats samman.

undefined
När man kommer närmare syns "ärret" där det lilla sommarhuset fogats ihop med det hitflyttade huset från Västmanland. Att utbyggnaden med tre fönster på övervåningen är ny är inte heller enkelt att se.

Erik Barnekow med familj bor centralt i Stockholm. Idyllen i Sörmland är deras sommarhus, som de köpte i början av 2009, förälskade i läget och den vackert renoverade bostaden med tillhörande snickarbod och lada. Här har de njutit nu i många somrar. Men...

– Vi kände att vi ville ha något större, och något att så småningom bo året runt i. Och vi ville ha det klart tills barnen växt upp, så småningom flyttat hemifrån och kommer för att hälsa på, en dag med sina egna barn.

Så makarna letade nytt sommarhus på lagom avstånd från Stockholm – men insåg snart att de redan hade precis vad de önskade av livet på landet.

undefined
Tidig vår 2021. Huset från Götlunda har med varsam hand börjat byggas upp del för del mot gaveln till familjen Barnekows sommarstuga.

– Förutsättningarna var ju så rätt här. Alla trivs vi bra, barnen har bott här hela sitt liv och vi har firat högtider på gården. Vi har perfekt kvällssol och grannarna är jättebra. Grejen med nya ställen är ju att det är mycket man inte vet när man flyttar dit.

Bygga ut alltså. Men det gällde ju att göra det med varsam hand utan för mycket intrång i 1850-års byggteknik. Erik jobbar i fastighetsbranschen och hans fru med hållbarhet. De tänkte till.

– Vi är båda nostalgiska och väldigt intresserade av byggnadsvård, så vi funderade på hur vi skulle kunna göra det här på ett riktigt miljövänligt sätt.

undefined
Våren 2022 är det tänkt att det utbyggda boningshuset ska vara inflyttningsklart och familjen Barnekow kan flytta ut ur det lilla gästhuset och in i sitt betydligt större 1800-talshem.

Genom funderingarna kom Erik i kontakt med Peter Ström och HPS Kulturmiljövård AB i Köping. Och Peter visade sig ha en bra lösning och ett lämpligt gammalt hus i bakfickan. Att flytta hus har blivit rutin för honom och hans personal efter 30 år i branschen. I snitt flyttar de ett par om året.

– Det kostar ungefär lika mycket att flytta ett hus som att bygga ut. Det tar lite längre tid, men du sparar på material genom att återanvända gammalt. Ett utmärkt sätt om man vill vara snäll mot naturen. Det Erik och hans familj gör är det mest ekologiska sättet att skaffa ett större hus, och de börjar ju inte med någon klimatskuld nu. Och byter de bara takpannor efter hand har de ett hus som står intakt i åtminstone 50 år. Jag vågar nog säga att de här husen har livstidsgaranti för beställaren.

undefined
Glasverandan byggs med såväl återvunnet material som med nyproducerade detaljer. "När man bygger historiskt handlar det om att få ihop en helhet. Även nytt trä är bearbetat som vid förra sekelskiftet. Och vi bygger inte helt rakt" förklarar Peter Ström.

Peter Ström märker att fler och fler yngre människor vill ha gamla hus.

– Samtidigt hör många av sig och har gamla hus de vill bli av med, eller som de vill se få ett nytt syfte i stället för att det bara står och förfaller. Förr flyttade man hus mycket oftare. Hela gårdar, rubb och stubb.

Så det gamla 1800-talshuset i Götlunda i Västmanland plockades ned timmerstock för timmerstock, bräda för bräda och fraktades hit förra sommaren. Sen har det byggts upp mot gaveln på familjen Barnekows hus.

Erik ägnar mycket tid till att leta rätt på lika återanvända dörrar, elurtag och allt annat de behöver. Takteglet har de hämtat från en grannes lada. Och grundstenarna är från trakten.

undefined
Den gamla snickarboden har byggts om till gästhus, där familjen Barnekow nu tillbringat två somrar i väntan på sitt ombyggda, tillbyggda och renoverade hem.
undefined
Den lilla flygeln som blivit förråd byggde Peter Ström och hans personal förra sommaren, helt i gammal byggteknik och med återvunnet material.

I två somrar har familjen bott i den före detta snickarboden, som byggdes om till gäststuga. Och på andra sidan gårdsplanen byggde Peter en flygel, som används som förråd. Allt ser ut som att det hört ihop sedan urminnes tider.

– När man bygger historiskt handlar det om att få ihop en helhet. Även nytt trä är bearbetat som vid förra sekelskiftet. Och vi bygger inte helt rakt, säger Peter. Han visar hur verandan tidstroget växer fram.

Hela arbetet blev mer omfattande än planerat, när det visade sig att delar av ursprungshuset var i dåligt skick.

undefined
"Nu börjar vi närma oss stadiet man är i när man köper ett totalt renoveringsobjekt", säger Erik Barnekow och skakar lite skrattande på huvudet. När sommarhuset förbereddes för att dockas med det hitflyttade hittades en hel del fuktskador.

– Ja, det var ruttet på flera ställen, berättar Erik. Men, tur i oturen att vi upptäckte det och att allt nu återskapas för ett friskt och välmående hus – för kommande generationer.

Hade det varit billigare att riva huset och bygga nytt? Absolut, säger Peter. Men slutprodukten är värt det. I vår ska hans jobb på gården vara klart enligt plan. Då tar familjens arbete över invändigt, med tapeter och färg.

– Ja här kan ni hålla på med projekt hela livet, det finns bara fördelar med beslutet ni tog. Och det gäller att inte ha bråttom. Nyckeln till huset heter tålamod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!