Den 23 januari 2020 sattes den kinesiska 11-miljoner staden Wuhan i karantän efter ett virusutbrott på en av stadens matmarknader. Då kunde få ana det mänskliga lidande och vilka omfattande ekonomiska konsekvenser coronautbrottet skulle föra med sig. Ett år senare är bilden klarare och visar tydligt pandemins effekter på bland annat varsel, anställningsplaner och konkurser.
I november förra året uppgick arbetslösheten i Sörmland till 14,2 procent – högst i landet. Det kan jämföras med rikssnittet på 8,6 procent. Sedan dess har länets siffror förbättrats marginellt, medan arbetslösheten i Sverige fortsatt att öka.
– Det är ett allvarligt läge och ett realistiskt antagande är att vi kommer att ha en minskning i sysselsättningen till slutet av 2021, säger Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sörmland.
Så sent som i oktober, innan den andra vågen av pandemin tog fart, räknade Arbetsförmedlingen med tillväxt i antalet sysselsatta.
– Hälsokrisen måste nå botten innan det vänder. I våras såg vi först en kraftig nedgång i den privata tjänstesektorn och därefter bromsade industrin in. Tack vare möjlighet till korttidsarbete kunde industrin repa sig ganska snabbt och utan den insatsen hade läget varit mycket värre, säger Erik Karlsson.
I december omfattades nästan 17 000, av länets totalt 11 300 sysselsatta, av korttidsarbete. För bara ett år sedan var siffran i det närmaste obefintlig.
Korttidspermitteringar fungerar som ett stöd till både företag och löntagare. Utbetalningarna från staten går till företagen och slussas vidare till de anställda som ersättning för tid de inte arbetar. För arbetsgivaren innebär stödet att de snabbt kan sänka sina personalkostnader samtidigt som de slipper lägga resurser på att rekrytera när efterfrågan vänder.
– Under pandemin har flera köpmönster förändrats. Onlinehandeln har ökat medan resande, hotellvistelser och uteätande dramatiskt minskat. Corona har slagit hårt mot många näringsgrenar och det ser vi tydligt i antalet som är arbetslösa, säger Erik Karlsson.
Samtidigt uppger flera företag svårigheter med att få tag i rätt kompetens. Det finns alltså ett stort glapp i företagens behov och tillgänglig kompetens.
– Många som står utanför arbetsmarknaden behöver göra sig anställningsbara genom att öka sin egen utbildningsnivå. Det här är en tydlig utmaning för Sörmlands del där en tredjedel av alla arbetslösa saknar gymnasiekompetens och en starkt bidragande orsak till länets allvarliga arbetslöshetsläge.
Erik Karlsson uppmaning till alla som saknar arbete är att delta i kompetensutveckling, göra upp en utbildningsplan och se till att realisera den.
– Det behöver nödvändigtvis inte innebära långa teoretiska tidsspann – har du en yrkesskicklighet kan det räcka med en kortare kompetensåtgärd.
En annan viktig faktor för att lyckas vända arbetslöshetsläget är enligt Erik Karlsson att tjänstesektorn snabbt kommer igång.
– Där finns många ingångsjobb och där har en stor del arbetstillfällen i Sörmland försvunnit på grund av pandemin.
Det dystra läget på länets arbetsmarknad under fjolåret har inte återspeglats på motsvarande vis i antalet företagskonkurser. Konkursförvaltaren Gustaf Pontén tror att det till stor del beror på de stödåtgärder som sattes in i ett tidigt skede av pandemin.
– Konkurserna tog fart ordentligt i våras för att efter några månader återgå till en mer normal nivå. I slutet av 2020 stack det iväg på nytt och det är ännu för tidigt att blåsa faran över, säger Gustaf Pontén.
Under 2020 försattes 6 400 företag i konkurs, med sammanlagt 20 000 anställda. I Sörmland gick 172 företag omkull under fjolåret, vilket är en ökning med knappt 9 procent jämfört med föregående år.
En annan orsak till den relativt stabila konkursstatistiken är att Bolagsverket förra året gjorde om sitt system för att hantera tvångslikvidationer.
– Det resulterade i att ovanligt få bolag tvångslikviderades under sommaren, säger Gustaf Pontén.
Han tror dock, i likhet med affärsinformationföretaget UC, på en ökning av antalet konkurser framöver.
– Många företag är duktiga på att hålla ut, men i det här läget är omfattningen på statliga stödpaket fortfarande helt avgörande.