Ett län med förhöjd smittrisk

TBE är den fästingburna sjukdom som det går att vaccinera sig mot. Det är något som sörmlänningarna visat sig vara – ganska – benägna att göra.

fästing.jpg

fästing.jpg

Foto:

Sörmland2014-06-16 07:19

Sörmland är ett av de län i Sverige där det är en förhöjd risk att smittas av TBE.

– Min rekommendation är att om man befinner sig mycket i riskområdena eller vistas mycket ute i skog och mark – då kan det vara bra att vaccinera sig mot TBE. Alternativet är att vara noga med sin klädsel och att inspektera sig själv efter att man varit ute i naturen. Då kan man hinna plocka bort fästingarna innan de sätter sig fast, säger Christina Kallings Larsson som är smittskyddsläkare vid Landstinget Sörmland.

– Vistas man bara i stan är risken mindre, fortsätter hon.

Risken att bli smittad av TBE eller få hjärnhinneinflammation är trots allt relativt låg. Det är ett par procent av fästingarna som bär på viruset. Har en fästing bitit sig fast på kroppen ska man dock ta bort den så fort som möjligt. Smittoämnena överförs nämligen efter 1–2 dygn. Tar bort fästingen gör man lättast med hjälp av en pincett eller en speciell fästingborttagare och genom att ta tag i fästingen så nära huden som möjligt. Dock ska man undvika att klämma på dess bakkropp, det är nämligen där smittoämnena sitter.

Antalet svenskar som insjuknar i TBE ökar och sedan början av 2000-talet har siffran fördubblats.

Tidiga symptom på TBE är huvudvärk, muskelvärk och feber. Sprider TBE sig till hjärnan kan man bli yr, få svår huvudvärk samt bli överkänslig för ljus. Det finns inget botemedel för sjukdomen utan den går över på sikt. Däremot kan den drabbade få problem i framtiden i form av förlamningssymptom och nedsatt mental förmåga.

Bland annat är det landstinget som står för vaccineringarna via sina vårdcentraler som har drop-in-tider. Det är dock inte helt gratis att vaccinera sig. Varje dos kostar 300 kronor och om man inte har tagit någon innan krävs tre stycken som tas inom loppet av ett drygt år. Sedan måste vaccinationen förnyas med en ny dos var femte år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om