Att den tidigare landstingsmajoriteten S, FP och MP ska fortsätta styra med hjälp av Centerpartiet har varit känt sedan i tisdags. Lika känt som att det är ett minoritetsstyre och att man sökt stöd även från Vänsterpartiet.
Vid fredagens presskonferens presenterade de fyra gruppledarna huvuddragen i sin gemensamma politiska plattform
Personalfrågorna kommer att vara högsta prioritetsområde under de kommande fyra åren.
– Vi måste bli en attraktivare arbetsgivare, sa Åsa Kullgren och gav några exempel på hur det ska gå till. Personalen ska få mer tid till patientmöten, schemaläggningen ska bli modernare och arbetsmiljön bättre. Dessutom ska vårdpersonalens administrativa uppgifter minskas, samtidigt som man utlovar effektiviseringar av landstingstingets centraladministration.
Bibehållen skattesats och bibehållen valfrihet är två andra viktiga löften, som också varit krav från nykomlingen Centerpartiet för att gå in i koalitionen.
– Vi måste klara oss med de pengar vi har, säger Mattias Claesson, som nu kandiderar till posten som biträdande finanslandstingsråd.
Några planer på inskränkningar i rätten att välja vårdcentral finns heller inte, försäkrar Thomas af Bjur (FP).
– Det är inte driftsformen utan kvaliteten på vården som är viktigast, säger han.
Det nya styret är i minoritet och kommer att behöva stöd från Vänsterpartiet för att få igenom sin budget. Det kommer man att få, enligt Åsa Kullgren.
– Förhandlingarna är klara och vi är överens om att Vänsterpartiet kommer att lägga ner sina röster i budgetomröstningen, om de inte kan rösta för vårt förslag.
I gengäld garanteras V en ordinarie plats i landstingsstyrelsen, plus ersättarplatser i ett par nämnder.
Men koalitionen sträcker även ut handen till den övriga oppositionen.
– Jag har ambitionen att bjuda in till gruppledarberedning med företrädare från samtliga partier, säger Åsa Kullgren, som tror på ett bättre samtalsklimat framöver.
Thomas af Bjur ser det som särskilt viktigt att få med det största oppositionspartiet, Moderaterna, i diskussionen.
– Och den är redan i gång, vi har nått bra överenskommelser när det gäller framtidens hälso- och sjukvård.
Också nykomlingen Vård för Pengarna har mycket att bidra med, anser de. När det gäller SD är man mera avvaktande.
– De är invalda av sörmlänningarna och det ska respekteras. Men deras åsikter, framförallt i värdegrundsfrågor, är långt ifrån det jag själv står för, säger Åsa Kullgren.