Sedan den 1 januari är gratisbesöken i primärvården i Sörmland ett minne blott. Nytt för i år, utöver den återinförda avgiften, är en enhetlig kostnad på 200 kronor för all typ av vård. Helt fel, tycker Ewa Albrecht från Eskilstuna.
– Jag går hos distriktssköterskan en gång i månad och betalade tidigare 100 kronor. Nu fick jag plötsligt hem en faktura på det dubbla. Att man återinför avgifterna får man väl acceptera. Men jag tycker att det är fult att chockhöja avgiften med 100 procent utan att tydligt kommunicera det, säger hon och fortsätter:
– Jag kommer gå dit ändå. Det handlar egentligen inte om summan, utan om den procentuella höjningen. Jag tycker att de kan motivera varför ett besök hos distriktssköterskan ska kosta lika mycket som en läkarundersökning. Det här med faktureringen reagerade jag också på. Det känns inte så miljövänligt. Tidigare har jag alltid betalat med kort i kassan.
Jonas Lindeberg (VfP), regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård, konstaterar att meningarna varit delade kring upplägget med patientavgifter.
– Vissa tycker att det ska vara olika avgifter för olika personalkategorier. Andra att det ska vara samma avgift oavsett vård. De senaste åren har vi haft det enhetligt – avgiftsfritt oavsett om man träffat en sjuksköterska, psykolog eller läkare. Det handlar om en enkelhets- och jämlikhetstanke och den principen om en likvärdig avgift ville vi behålla även fortsättningsvis.
Det var i januari 2017 som kostnadsfria besök infördes i primärvården. Beslutet motiverades med att det skulle tillgängliggöra vården för de som har det sämst ställt och att det skulle minska söktrycket på akutmottagningarna. Men så blev inte fallet. Samtidigt beslutade majoriteten att skjuta till ytterligare 100 miljoner till vården, bland annat för att kunna anställa fler distriktssjuksköterskor och läkare. En återinförd patientavgift, säger Jonas Lindeberg, är tänkt att finansiera en del av den satsningen.
– Resonemanget med en avgift är att det är en delfinansiering av den vård man använder upp till högkostnadsskyddet på 1 150 kronor. Beroende på hur många besök det blir i primärvården kommer vi få in mellan 75 och 80 miljoner kronor. Det är pengar vi använder på mer personal och för att öka tillgängligheten.