I dag (fredag) är det på dagen 50 år sedan kriminalassistenten Ragnar Sandahl föll offer för Gunnar Norgrens kulor. Eller om möjligen den ökände återfallsförbryttaren Clark Olofsson avlossade de dödande skotten.
– Det var här borta det skedde, vid trappan. Jag är personligen inte helt säker på att skytten var Norgren, som tog på sig och dömdes för mordet, säger den pensionerade polisen Garry Johansson.
Nyköping, 29 juli, 1966. Under en tid hade det varit flera inbrott i staden. Garry Johansson hade börjat som polis i Nyköping månaden före.
– Vi hade haft ett antal inbrott i butikerna på Öster veckan tidigare och denna vecka hade vi speciell spaning på nätterna med en nattpatrull. Natten före var jag och en kollega ute på de här bakgårdarna. Nu var Mathiasson och Sandahl där och träffade på de där, minns Garry Johansson som i dag bor i centrala Nyköping med sin fru.
Ragnar Sandahl och Lennart Mathiasson skulle göra en rutinkontroll när de hörde buller från Bobergs sportaffär på Skjutsaregatan, där i dag Kebab house ligger. Gunnar Norgren, 22, hade nyss kommit ut från fängelset där han suttit inlåst, dömd för postbedrägerier. Clark Olofsson hade Norgren lärt känna på häktet. Nu var Clark Olofsson på rymmen.
I SN 30 juli 1966 beskrivs hur Ragnar Sandahl stannat vid källartrappen för att vakta. Mathiasson sprang mot polisbilen som stod parkerad på Skjutsaregatan för att slå larm och skaffa förstärkning. Han hann inte fram till bilen utan möte Olofsson och Norgren som sprang in på bakgården, beväpnade med k-pist. Lennart Mathiasson sprang efter och hörde en skottserie. Kollegan Ragnar Sandahl blev skjuten i magen och ena armbågen och blev liggande inne på gården.
Mathiasson försökte hindra gärningsmännens flykt men tvingades ge upp när de hotade fortsätta skjuta. Lennart Mathiasson träffades också men hade änglavakt.
– Skottet tog i kavaj- och skjortärmen, säger Garry Johansson.
Olofsson och Norgren försvann i en stulen Volvo Amazon. Medan Ragnar Sagndahl kämpade för sitt liv med frun vid sin sida jagade polisen förövarna i hela Sverige.
– Jag var på väg in till mitt morgonpass och såg kollegorna stå med västar och hjälm och sådant vid Arnökorset, det fanns ju ingen motorväg till Oxelösund på den tiden. Vid Arnö gård fanns en avspärrning minns jag. Sedan fick jag höra att Sandahl skjutits. Jag visste ju vem han var men hade mest hälsat på honom, han var krimmare och jag ordningspolis. Det var tragiskt.
Garry Johansson blev dagen efter skottdådet inkastad i jakten och satt att bevaka ett hus på Sommarvägen i Nyköping. Ingen mjukstart på karriären.
– Jag var helt färsk och det här var ju den sämsta start jag hade kunnat få som ny polis. Jag hade en kollega med mig vid huset. I det läget med två beväpnade gärningsmän på fri fot ville man ju inte sitta där ensam precis.
Men varken Gunnar Norgren eller Clark Olofsson fanns där. Istället greps Gunnar Norgren i en lägenhet i Göteborg 16 augusti. Olofsson undkom men greps senare under dramatiska former i Göteborg. Två poliser klädde ut sig till orienterare i terrängen vid Kaverös i Västra Frölunda. Där kunde de övermanna Clark Olofsson.
– Hade vi tappat greppet om honom hade han säkert skjutit ihjäl oss, har en av de polismän som lyckades gripa Clark Olofsson sagt.
Polisen som "bara" skulle utföra ett rutinärende dog av skottskadorna lördagen den 13 augusti 1966, . Gunnar Norgren häktades i Nyköpings rådhusrätt samma dag som Ragnar Sandahl begravdes i Alla Helgona. Hela Nyköping hade följt hans kamp via media. Flaggorna vajade på halv stång i Nyköping och kollegorna bildade fanborg under begravningen.
Norgren och Olofsson dömdes för mord respektive medhjälp till mord. Men Norgren ville inte ta sitt straff...
Tystberga, maj, 1971. Gunnar Norgren får permis för att besöka sin mor i Tystberga men rymmer. 1968 hade Garry Johansson blivit hundförare. Nu korsades hans och polismördarens vägar igen.
– Vi anträffade Norgren gömd i ett buskage någonstans vid Björksund. Då hade han varit ute över 24 timmar, säger Garry Johansson som efter 40 år som polis nu kan känna medlidande med Gunnar Norgren, i dag 72 år.
– Det är synd om en grabb som på något sätt kommer så snett från början.